Burgemeester toont betrokkenheid bij situatie Iran en Afghanistan en praat met Koerdische Haarlemmers

Algemeen
Burgemeester toont betrokkenheid bij situatie Iran met Afghanistan en praat met Koerdische Haarlemmers
Burgemeester toont betrokkenheid bij situatie Iran met Afghanistan en praat met Koerdische Haarlemmers (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Burgemeester Jos Wienen en raadsleden Palwasha Hamzad (GroenLinks) en Matin Abbasi (PvdA) gingen vrijdag 27 januari in gesprek met Haarlemmers van Iraans/Koerdische afkomst over de verschikkingen die zich afspelen in Iran en Afghanistan. In beide landen is de situatie voor vrouwen de afgelopen periode verslechterd.

Ik voel mij ook Mahsa Amini. Ik moest ook vechten voor mijn vrijheid

In Iran wordt al maanden gedemonstreerd voor meer vrijheid. Aanleiding voor de massale protesten in Iran is de dood van de Koerdisch-Iraanse Mahsa Amini. Zij stierf in september vorig jaar nadat ze zware slagen kreeg van de zedenpolitie, omdat ze haar hoofddoek ‘verkeerd droeg’. De dood van Mahsa Amini veroorzaakte een schokgolf door Iran en de wereld. De protesten worden beantwoord en onderdrukt met zwaar geweld. Er volgen arrestatie waarbij mensen onder erbarmelijke omstandigheden worden opgesloten en er wordt geschoten op demonstranten.

Koerden worden etnisch en cultureel onderdrukt

“Ik voel mij ook Mahsa Amini. Ik moest ook vechten voor mijn vrijheid.” Aan het woord is Rozien, Koerdische Haarlemmer die sinds vijf jaar in Nederland is. Zij maakte verschillende oorlogen mee, onder andere in Irak en Syrië. Zij vertelt dat de heftige reactie op de dood van Mahsa Amini zijn oorsprong kent in de Koerdische gemeenschap in Iran. “Koerdische vrouwen leren van huis uit om sterk te zijn, de leiding te nemen en zijn geëmancipeerd. In Iran is dat niet toegestaan. De Koerden worden etnische en cultureel onderdrukt. Wat wij willen is hier zo gewoon: je kleden zoals je zelf wilt, je eigen mening hebben, samen met vrienden hand in hand dansen op een bruiloft. In Iran is het allemaal niet toegestaan.”

Doodstraf ook voor kinderen

In Afghanistan worden de rechten van vrouwen stelselmatig ingeperkt nu de Taliban weer aan de macht is. Vrouwen mogen geen middelbaar onderwijs meer volgen. Eind vorig jaar werd bekend dat het voor vrouwen ook verboden is om de universiteit te bezoeken. Het recht op onderwijs geldt niet meer in Afghanistan. De doodstraf geldt er niet alleen voor mannen en vrouwen, maar ook voor kinderen. En de aanwezigen geven aan dat het regime van Iran en Afghanistan zich ook buiten de landgrenzen laat gelden. “Ook hier in Nederland voelen wij ons niet veilig”, geven de aanwezigen allemaal aan.

Persoonlijke verhalen

“De alsmaar slechter wordende situatie voor vrouwen in Iran en Afghanistan is afschuwelijk en zorgelijk. De persoonlijke verhalen van Haarlemmers afkomstig uit Iran en Afghanistan raken mij. Ik voel hun boosheid, machteloosheid, maar ook hun daadkracht om zelf vanuit Nederland een bijdrage te leveren aan een veiligere wereld voor alle vrouwen. Dat verdient tijd en aandacht vanuit Haarlem en Nederland. Het was een waardevol gesprek dat ik graag een vervolg geef”, zegt burgemeester Jos Wienen.

“We voelen ons gewaardeerd en zijn dankbaar voor de solidariteit die Haarlem toont. Haarlem is een open en tolerante gemeenschap die eendrachtig staat voor gelijkwaardigheid”, besluit Palwasha Hamzad.