Doneer een zaailingdag; maak Haarlem groener

Algemeen
Kom zondag 12 februari jouw zaailing of stek doneren!
Kom zondag 12 februari jouw zaailing of stek doneren! (Foto: Meerbomen.nu)

HAARLEM - Doneer-een-zaailingdag komt eraan. Meerbomen.nu organiseert op zondag 12 februari in samenwerking met Permacultuurcentrum Haarlem de doneer-een-zaailingdag. 

Elke boom of struik produceert ieder jaar zaailingen. Maar in een achtertuin is vaak geen ruimte voor al die zaailingen om volwassen boom of struik te worden. Maar iemand anders wil ze graag hebben! Lever zaailingen en stekken in en Meer Bomen Nu zorgt dat ze een goed plekje krijgen. De bomen en struiken gaan naar particulieren, boeren, landgoederen en iedereen die Haarlem en omgeving groener wil en kan maken.
Wat kan je doneren?

Zaailingen

zoek in je tuin zaailingen van bomen en struiken tussen 50-200 centimeter hoog. Haal het hele boompje/struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kan je er afschudden en hoef je niet mee te geven. Stekken zijn ook welkom. Elke tak van een wilg, populier, vlier, vlinderstruik of vijg kan je in de grond steken en dan groeit er een nieuwe boom of struiken

Vlier, vlinderstruik, vijg, druif

Snoei de houtige delen terug in stukken van ongeveer 50-60 cm (ofwel 4 knopen) en zet ze met onderkant in water of grond zodat ze niet uitdrogen. Stekken met een diameter van 2 cm doen het het beste. Populier/wilgen: schuin afzagen of knippen, liefst 1,5-2 meter lang.

Hulp nodig bij het herkennen van zaailingen? Kijk op https://meerbomen.nu/doneereenzaailingdag/ 

Inleveren kan op zondag 12 februari van 10.00 tot 16.00 uur bij het Permacultuurcentrum Haarlem, Korte Verspronckweg 13 Haarlem.