Tienjarig bestaan Roze Salon Haarlem groots gevierd

Algemeen
'Mijn zus heeft het pad voor mij geëffend', aldus Inge Huismans.
'Mijn zus heeft het pad voor mij geëffend', aldus Inge Huismans. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Op Valentijnsdag 2013 opende de Roze Salon voor het eerst haar deuren. Zij is exclusief gericht op Haarlemse senioren vanaf 55 jaar en ouder, vertellen de vrijwilligers Rineke Mesman en Frank Kiesel. Rineke is van het eerste uur, zij was betrokken bij de oprichting. Frank is het laatste half jaar actief. Op 9 februari is vaste bezoeker Inge Huismans met haar vriendin Mieke in Binnensteeds van de partij bij het 10-jarig feestje.

Dat 55+ mag er van Inge, zelf 85 jaar, wel af. “Ik vind dat je mensen vanaf dertig moet toelaten. Want er zijn ook jongeren die op ouderen vallen en andersom.” Rineke: “Onze ervaring heeft geleerd dat onze bezoekers 70+ zijn. Maar we zijn niet streng op leeftijd hoor.”

Bestaansrecht

Voor veel senioren, vertelt Rineke, viel het niet mee om uit de kast te komen. “Tijdens de salon kom je gevoelsgenoten tegen. Veel bezoekers hebben een huwelijk gehad en kinderen. Op homoseksualiteit zat vroeger een groter taboe dan nu. Hier word je vanzelfsprekend geaccepteerd. Het hoeft niet eens gezegd te worden, je snapt gewoon dat je eenzelfde soort ontwikkeling hebben doorgemaakt.” Inge: “Je ontmoet graag gelijkgestemden, dat doe je niet op straat of in een kroeg. Het is heel fijn dat die mogelijkheid er is. Mieke en ik hebben zo ook leuke vrienden leren kennen.”

Vanzelfsprekende acceptatie

Inge zegt nu dat ze er niet moeilijk over doet dat ‘ze op mannen en op vrouwen valt’. Voor haar lesbische zus was het begin jaren zestig te moeilijk om er openlijk voor uit te komen. Inge: “Zij durfde het niet aan mijn ouders te vertellen en is om die reden naar Canada verhuisd. Ja, in feite heeft zij het pad voor mij geëffend. Toen ik met een vriend naar mijn ouders ging om het te vertellen dat ik bi was zei mijn vader: Als je gelukkig bent, zijn wij het ook.”

Dolly Bellefleur

Het format van de Roze Salon is succesvol omdat het voelt als een uitje. Er is altijd een optreden of lezing, daarna is er verse soep. Op 9 februari zijn er twee speciale gasten: wethouder Eva de Raadt en Dolly Bellefleur. Dolly trakteert de aanwezigen op gouwe ouwe en fonkelnieuwe liedjes. Roze strijdliederen, ondeugende smartlappen en literaire luisterliedjes passeren in rap tempo de revue. Laat voor 6 februari weten of u komt via info@rozesalonhaarlem.nl.

Vrijwilliger van het eerst uur, Rineke Mesman en vrijwilliger van het laatste half jaar, Frank Kiesel