Gemeente Haarlem maakt stemmen Provinciale Statenverkiezingen makkelijker voor mensen met een beperking

Algemeen
Stemmen met een stemmal voor visueel beperkten.
Stemmen met een stemmal voor visueel beperkten. (Foto: Oogvereniging)

HAARLEM - Stembussen met een andere kleur, kandidatenlijst in braille en vervoer voor Haarlemmers die wegens een beperking niet naar de stembus kunnen komen. Dit zijn de maatregelen die de gemeente Haarlem heeft getroffen om te zorgen dat stemmen tijdens de verkiezingen voor de provinciale staten straks makkelijker gaat worden voor Haarlemmers met een beperking. 

Dat zei burgemeester Jos Wienen donderdag in antwoord op vragen van Moussa Aynan (Jouw Haarlem). Veel van de genomen maatregelen waren tijdens de vorige verkiezingen al gesuggereerd bij het hoofdbureau door Pauline van Heuven van Drempelloos Haarlem. Wienen zei haar toen toe de suggesties over te zullen nemen.

Zo zullen de stembussen voor de verschillende verkiezingen die 15 maart plaatsvinden duidelijk voorzien worden van een aparte kleur. Daarnaast zal er bij de Raaks een speciaal vel met de kandidatenlijst in braille worden neergelegd. Van Heuven had eigenlijk gevraagd om dat bij meer stembureaus te doen, maar volgens de burgemeester was dat niet nodig. 

Wel regelt de gemeente vervoer voor Haarlemmers die anders niet bij de stembus kunnen komen. Ook worden er twee inwoners van de gemeente in staat gesteld om samen met een maatje naar het stemhokje te gaan, zodat ze extra begeleiding kunnen krijgen bij het stemmen.