Nieuwe fietsenstalling in Haarlem centrum: oude V&D-pand wordt vernieuwd

Algemeen
Het oude V&D-pand wordt in fasen vernieuwd.
Het oude V&D-pand wordt in fasen vernieuwd. (Foto: Johan Bakker / Wikimedia Commons)

HAARLEM - Een deel van het oude V&D-pand in het centrum van Haarlem krijgt een andere bestemming: er komt een nieuwe fietsenstalling in de kelder. Daar kunnen straks ongeveer 800 fietsen worden geparkeerd. Dat meldt de gemeente Haarlem.

Fietsenstalling Haarlem

De nieuwe fietsenstalling biedt fietsers meer ruimte om in het centrum te parkeren. Dit draagt bij aan de fietsstad die Haarlem wil zijn. De Gemeente Haarlem hoopt dat fietsers zo meer ruimte krijgen om hun fiets op een veilige en makkelijke manier te stallen. Ook hopen ze dat mensen sneller de fiets pakken in plaats van de auto.

Vernieuwing oude V&D-pand

De vernieuwing van het oude V&D-pand kent verschillende fases. In de 1e fase worden de verdiepingen -1, begane grond en +1 vernieuwd. Op de begane grond en 1e verdieping komen winkels. Ook wordt de gevel zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. De overige verdiepingen zullen in de volgende fasen worden opgeknapt, waarbij verduurzaming en restauratie belangrijk zijn.

Halverwege dit jaar zal bij de gemeenteraad het noodzakelijke budget worden aangevraagd voor de huurovereenkomst. Naar verwachting zal de fietsenstalling eind 2024 de deuren openen.