Wandeling langs stinsenplanten op Buitenplaats Leyduin

Algemeen
De stinsen voorjaarsbloeiers maken de lente op Leyduin.
De stinsen voorjaarsbloeiers maken de lente op Leyduin. (Foto: Henk van Bruggen)

REGIO - Deze voorjaarswandeltocht met natuurgids van Landschap Noord-Holland voert je zaterdagmorgen 1 april van 10.30 tot 12.00 uur langs de verschillende stinsenplanten die groeien en bloeien op Buitenplaats Leyduin, gelegen tussen Heemstede en Bloemendaal.

Buitenplaats Leyduin, met z’n eeuwenoude bomen en gebouwen, is een schitterend gebied om te wandelen. Het is ook de uitgelezen plek om stinsenplanten te zien. Achter de voor ons zo vertrouwde bol- en knolgewassen zit een heel verhaal. Stinsenplanten groeien vooral op oude landgoederen, buitenplaatsen en in kloostertuinen waar ze soms al in de achttiende eeuw zijn aangeplant. Wandelend met de gids over de buitenplaats ontdek je de verschillende soorten zoals sneeuwroem, gevlekte aronskelk, slangenlook, voorjaarszonnebloem, sterhyacint en zelfs de zeldzame spitse geelster is te zien.

Lente op de eeuwenoude buitenplaats

De tuinen veranderden van eerst stijfjes formeel later naar losjes romantisch in de Engelse landschapsstijl. Het bos verwilderde en de lanen raakten deels in verval. Wat bleef was de Leybeek met zijn heldere duinwater en de stinsenflora. Dat is een groep knol- en bolplanten destijds geïmporteerd uit buitenlanden, om de tuinen rond de landhuizen een extra tikkeltje exotisch cachet te geven. Inmiddels is iedereen vergeten dat de dichternarcis, de boerenkrokus en de donkere ooievaarsbek eigenlijk exoten zijn. Ze zijn behoorlijk ingeburgerd en elke boswachter koestert ze alsof ze puur natuur van eigen bodem zijn. De stinsen voorjaarsbloeiers maken de lente op Leyduin.

Vertrekpunt: Buitenplaats Leyduin; Woestduinweg 4; 2114 BG Vogelenzang. Verzamelen op het parkeerterrein. Zin om mee te gaan? Aanmelden kan via www.gaatumee.nl.