Stadsarchitect Willem Hein Schenk stopt per 1 mei 2023

Algemeen
Schenk is vanaf mei 2019 vier jaar stadsarchitect van Haarlem geweest.
Schenk is vanaf mei 2019 vier jaar stadsarchitect van Haarlem geweest. (Foto: Pexels)

HAARLEM - Stadsarchitect Willem Hein Schenk legt zijn functie per 1 mei 2023 neer. Als reden van zijn vertrek geeft hij aan dat de focus en dynamiek van de stad op dit moment sterk bij uitvoering van plannen ligt. Dit past minder goed bij de ambitie en de opdracht van de stadsarchitect dan toen hij aantrad.

Willem Hein Schenk: “De inzet van de gemeente Haarlem richt zich de komende jaren vooral op realisatie; daarbij past minder mijn ambitie om met betrokkenen binnen en buiten de organisatie verder te werken aan passende, wat ik noem, stedelijke arrangementen die pogen de combinatie van toekomstige maatschappelijke opgaven het hoofd te bieden”. 

Grote bijdrage

In de afgelopen paar jaar heeft stadsarchitect Schenk veel betekend voor de ontwikkeling van Haarlem. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan vele projecten in de stad, waar een creatieve interventie of doorbraak nodig was. Hij heeft gebouwd aan een platform voor het gesprek over de stedelijke toekomst van Haarlem (Spraakmakend Haarlem). Onderdeel daarvan waren ook debatten over het Haarlems Erfgoed, een bijzondere serie podcasts en de uitreiking van de Lieven de Key-penning. Ook adviseerde hij over grotere stedelijke vraagstukken, zoals vastgelegd in de Omgevingsvisie. Het college neemt met grote waardering afscheid van Willem Hein Schenk en bedankt hem voor de betrokken en inspirerende wijze waarop hij de functie van stadarchitect heeft ingevuld. 

Naast die van stadsarchitect heeft Schenk ook een rol als supervisor bij een aantal relevante gebiedsontwikkelingen, met het knooppunt Nieuw-Zuid als belangrijkste. Deze positie blijft hij vervullen, voor zover dat passend is bij zijn overige werkzaamheden. De gemeente maakt een voorstel voor een functie-invulling, profielschets en opdracht voor een nieuwe stadsarchitect.