Eerste paal nieuwbouwproject De Schrijvers in Haarlem

Algemeen
De eerste paal ging de grond in!
De eerste paal ging de grond in! (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - De eerste paal van nieuwbouwproject De Schrijver ging dinsdag 21 maart de grond in. Dit feestelijke moment werd gevierd met bewoners en de betrokken partijen Pré Wonen, HSB Bouw en gemeente Haarlem.

De sociale huurwoningen van Pré Wonen aan de Aart van der Leeuwstraat, Generaal Spoorlaan, Gerard van Eckerenstraat en de P.C. Boutenstraat in Delftwijk zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Pré Wonen sloopt daarom de komende jaren de 224 woningen en bouwt vervolgens circa 280 nieuwe sociale huurwoningen in twee fasen terug. Daarnaast vernieuwt gemeente Haarlem de openbare ruimte in dit gebied. 

100% sociale woningen

Wethouder Floor Roduner (Wonen, Ruimtelijke Ordening) over De Schrijvers: “Het mooie aan het project De Schrijver is dat we hier 100% sociaal bouwen. Bijzonder is dat er 56 extra woningen komen dan oorspronkelijk waren gepland. Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de gemeenteraad en in goede samenwerking met woningcorporatie Pré Wonen. Ik ben blij dat hierover paar jaar weer een flinke groep Haarlemmers een betaalbaar kunnen wonen.” Architectenbureau Just Architects heeft eigentijdse gebouwen ontworpen die prachtig aansluiten in de bestaande omgeving. 

Eerste fase 

Voor de nieuwbouw van de eerste fase heeft Pré Wonen een contract afgesloten met HSB Bouw uit Volendam. In deze fase worden 135 nieuwe appartementen gebouwd. Deze komen ten zuiden van het Simon Vestdijkpark in het Haarlemse Delftwijk-Noord. De oplevering van de eerste fase staat gepland voor eind 2024. De openbare ruimte rondom de nieuwbouw wordt opnieuw ingericht door de gemeente Haarlem. De buurt krijgt hiermee een mooi aanzicht. In het ontwerp staat o.a. hoe de stoepen, straat en het groen ingericht worden. De werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd volgend op de uitvoering van de woningbouw. Na oplevering van de woningen uit fase 1 wordt een deel van de buitenruimte ingericht, dit is naar verwachting in 2024. Na oplevering van fase 2 wordt het volgende deel van de openbare ruimte ingericht, dit is naar verwachting in 2026. 

Meer informatie over de nieuwbouw via: www.prewonen.nl en www.haarlem.nl.

Dit feestelijke moment werd gevierd met bewoners en de betrokken partijen.

Lees ook: