Redder Heempark gehuldigd

Algemeen
Wethouder Bas van Leeuwen en Marijke Smit-Meijer erelid GOSH 2023.
Wethouder Bas van Leeuwen en Marijke Smit-Meijer erelid GOSH 2023. (Foto: Bert Saan)

HAARLEM-SCHALKWIJK - Ontroerend verrast was Marijke Smit-Meijer toen zij afgelopen zaterdag gehuldigd werd tot Erelid van Genootschap Oud-Schalkwijk Haarlem (GOSH) en Schalkwijker van het jaar 2023/2024. Irene Moors boeide het publiek met een dynamische presentatie over haar jeugdjaren in Schalkwijk in een uitverkocht wijkcentrum De Wereld van stichting Buurts (voormalige DOCK).

“Negativiteit over Haarlems grootste stadsdeel is vanaf heden verboden,” aldus GOSH-voorzitter Marieke van der Leij. “Wij houden van positivisme, optimisme, wolkenfietsers en sterrentuurders. Er is al genoeg geklaag op aarde. Daarom hebben wij onze mokken laten bedrukken met de slogan: ’ ‘k Ben gewoon een stoere Schalkwijker!’ ” Inwoonster Marijke Smit-Meijer is een lichtend voorbeeld van een stoere Schalkwijker. Als een Kleinduimpje beschermde zij een fiks grondgebied tegen de bouwwoede van gemeente en projectontwikkelaars. Dankzij haar liggen er twee groene longen (Heempark I en II) en alsmede groene rotondes aan de Europaweg. Wethouder Bas van Leeuwen (D66) roemt haar doorzettingsvermogen.

Irene Moors

Met een bevlogen en humoristische presentatie gaf Irene Moors een uniek inkijkje in haar jeugdjaren. Foto’s en filmpjes - al schaatsend op ijzel door Meerwijkse straten, meerijdend met een carnavalsoptocht of haar Eerste Communie in het Schalkererf - begeesteren het publiek. “Ik heb hier een heerlijke tijd gehad!” De Bezige Bijtjes, Laurensschool en Dom Helder Camara College passeren de revue. “Schalkwijk was één grote bouwput en voor ons een enorm speelparadijs. Mijn ouders woonden hier ook heel fijn; mijn vader bleef in hetzelfde huis aan de Jan Ligthartstraat 25 tot aan zijn overlijden in 2014. En in dit stadsdeel ben ik creatief gevormd en later ‘ontdekt’ bij VNU. Dus ik ben ook een stoere Schalkwijker!”

Afbeelding
Irene Moors bij GOSH 2023.
Irene Moors bij GOSH 2023.
Marieke van der Leij en wethouder Bas van Leeuwen verrassen Marijke Smit-Meijer met oorkonde.