Xander Hubrecht tijdens RipLive 2018.
Xander Hubrecht tijdens RipLive 2018. (Foto: Hans van Leuven)

Vijfde editie van RipLive

vrijdag 31 maart 2023 20:30

HAARLEM - Eén van de artiesten die vanaf het begin bij RipLive betrokken is, is Haarlemmer Xander Hubrecht. Hij is bekend als gitarist van Van Velzen en van Vrienden van Amstel Band. De bezoekers van Steels kennen hem als lid van The Family met drummer Paul van Schaik, die ook drumt in de begeleidingsband. RipLive is het unieke Haarlemse muzikale eerbetoon aan overleden artiesten uit 2022 van organisatoren Lisa Cobelens en Hans Goes. Op 31 maart passeert een bont gezelschap de revue. Geërd met hun muziek worden onder andere Meat Loaf, Henny Vrienten, Olivia Newton John, Jan Rot, Christine McVie van Fleetwoord Mac.

“Het is een aparte mix van jaren vijftig tot dancehouse-liedjes,” vat Hubrecht samen. Hij herinnert zich nog goed het jaar 2016 toen onder andere George Michael, David Bowie, Leonard Cohen, Prince en Maurice White van Earth, Wind & Fire overleden. In 2017 bij de eerste RipLive deed Xander een nummer van die laatste groep. “Toen kwam de organisatie bij mij omdat ze wisten dat ik die groep mijn jeugdliefde was en ook vanwege mijn kopstem.” Zingen was al vroeg in het leven van Xander de motor. “Ik zong als kleine jongen non-stop met Michael Jackson mee. Als je eindeloos meezingt, leer het je wel.”

Drumloopje plus Hammondorgel

Op RipLive zingt Xander twee nummers: ‘Why can’t we live together’ van Timmy Thomas en ‘Ready or not’ van The Delfonics. “Muziek die mijn broer Frank veel draaide. Bijzonder bij Thomas is het gebruik van de drumcomputer, begin jaren 70 was dat vooruitstrevend. Over dat drumloopje wat eindeloos doorgaat, gaat hij heen met zijn Hammondorgel. Het heeft ook lang intro. Dat zie je niet in de nieuwe popmuziek. Het is nu ‘Don’t bore us, take us to the chorus’. De liedtekst is cliché, maar een waarheid als een koe.”

Over tekst gesproken. Xander is druk met leren van teksten voor een avondvullend cabaretprogramma. “Ik ga met Bastiaan Geleijnse, bekend van de strip Fokke & Sukke, het theater in. Beetje beschaving terugbrengen wat natuurlijk misgaat.”

Tributeconcert RipLive editie 2022 op 31 maart in het Patronaat. Zaal open 20.00 uur, aanvang 20.30 uur. Kaarten via patronaat.nl.

Locatie