‘Yogatherapie kan welzijn bevorderen’

Partnerbijdrage
'Yogatherapie kan klachten verhelpen en welzijn bevorderen.'
'Yogatherapie kan klachten verhelpen en welzijn bevorderen.' (Foto: Aangeleverd)

Yogatherapie is een snelgroeiende specialisatie binnen de zorg en binnen Nederland. Het bevordert welzijn en de algehele gezondheid en ondersteunt mensen met een breed scala aan lichamelijke en psychische klachten onder andere stress, burn-out, slaapproblemen, angst, pijn, en zelfs kanker. 

Terwijl het nog niet vergoed wordt door Nederlandse zorgverzekeraars, wordt er veel internationaal onderzoek verricht naar de effectiviteit van yogatherapie. Het wordt zelfs toegepast door instellingen zoals de Britse National Health Service en ziekenhuizen in de VS.

Gedegen intake

Yogatherapie begint met een gedegen intake. Sessies worden afgestemd op de cliënt waarbij rekening gehouden wordt met hun wensen, doelen, huidige diagnosen en gezondheid historie. Bewegingsoefeningen, ademhalingstechnieken, mindfulness, ontspanning, dialoog en nog veel meer yogatechnieken kunnen worden toegepast tijdens een sessie. Wellicht worden er ook oefeningen meegegeven voor gebruik door de week. Als u een yogatherapeut zoekt, is het van belang om te controleren welke certificeringen ze houden. De International Association of Yoga Therapists (IAYT) heeft strenge normen ontwikkeld voor het opleiden en de certificering van yogatherapeuten. Naast medische en psychologische basiskennis leren ze hoe yogatechnieken veilig aangepast en afgestemd kunnen worden om klachten te verhelpen en welzijn te bevorderen.


Meer weten? Ga naar www.collaborativemotion.com/blog of https://yogatherapy.health.