Win-win: Credit Linked Beheer is er voor beleggers én woningzoekers

Partnerbijdrage
Bij Credit Linked Beheer kunnen beleggers een rendement tussen de 4,8% en 7% verwachten.
Bij Credit Linked Beheer kunnen beleggers een rendement tussen de 4,8% en 7% verwachten. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Vastgoedbeleggers worden vaak gezien als een bedreiging voor de woningmarkt. CEO en oprichter van Credit Linked Beheer Eduardo Alvarez legt uit hoe sommige vastgoedbeleggingen juist kunnen bijdragen aan een oplossing voor het woningtekort. Bij Credit Linked Beheer kunnen beleggers een rendement tussen de 4,8% en 7% verwachten én worden er huurwoningen toegevoegd aan de krappe markt. “Maar dat is wel óndanks de overheid.”

Na drie jaar barst het pand van Credit Linked Beheer alweer uit haar voegen en past het rap groeiende team aan werknemers er nog amper in. Niet alleen het aantal werknemers groeit snel. Dit jaar mocht Credit Linked Beheer al voor de derde keer een FD Gazellen Award in ontvangst nemen, een prijs bestemd voor bedrijven met de snelste omzetgroei van Nederland. De zilveren trofee tekent het succes waarmee het bedrijf duurzame huurwoningen weet toe te voegen aan de Nederlandse huizenmarkt, met daarbij een mooi rendement voor participerende beleggers. Een win-win situatie dus. 

Credit Linked Beheer is een beheerder van zes woningfondsen. Investeren in een van deze woningfondsen kan al vanaf € 5.000. Andere aanbieders hanteren vaak een hoger instapbedrag. “Dit is een bewuste keuze”, vertelt Alvarez. “Toen ik voor mezelf begon, had ik een aantal doelstellingen. Eén daarvan was dat ik het product bereikbaar wilde maken voor vrijwel iedereen.” Deze kernwaarde is nog steeds duidelijk aanwezig in het huidige bedrijf. “Wij zijn heel toegankelijk, dat vind ik belangrijk. Ik praat graag met mensen die een half miljoen euro willen investeren, maar net zo lief met iemand die € 5.000 wil beleggen.” 

De inleg van de participanten, gecombineerd met hypothecaire geldleningen, wordt geïnvesteerd in een vastgoedportefeuille van energiezuinige eengezinswoningen en appartementen. Bijna alle aangekochte projecten zijn nieuwbouw, waardoor het aantal woningen in Nederland zich steeds verder uitbreidt. Beleggers in de fondsen kunnen een rendement verwachten tussen de 4,8% en 7%. Dit rendement komt voort uit zowel de huuropbrengsten als de verwachte waardestijging van de portefeuille.

Ook voor woningzoekers is er goed nieuws; inmiddels zijn er door de beheerde woningfondsen al 1.600 woningen verhuurd, verspreid over ruim 100 locaties in Nederland. Het gaat voornamelijk om woningen in het middensegment, dus met een maandhuur tussen de € 700 en € 1.400. Eenzelfde aantal is op dit moment in aanbouw. Een behoorlijk aantal, of zoals Alvarez trots vertelt: “Credit Linked Beheer was het afgelopen jaar verantwoordelijk voor grofweg 5% van alle investeringen in Nederlandse nieuwbouw huurwoningen.” 

Ondanks het succes van Credit Linked Beheer, maakt Alvarez zich ook zorgen. “We hebben te maken met een overheid die haar eigen regels soms niet eens begrijpt”, begint hij. “De woningbouw kent zoveel restricties, dat gemeenten ze zelf niet kunnen uitleggen. Het is allemaal zo stroperig en er is een gebrek aan kunde door alle lagen van de overheid heen. Wat wordt er nu eigenlijk gedaan om het woningtekort te verhelpen? We moeten bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Maar dat wordt alleen maar tegengewerkt.” 

Een voorbeeld is het buitenstedelijk bouwen. “Er is nog veel ruimte beschikbaar, maar er wordt zo moeilijk over gedaan. Dat terwijl je binnenstedelijk aanloopt tegen peperdure grond en het begrip ‘not in my backyard’. Mensen willen wel dat er gebouwd wordt, maar niet in hun achtertuin. Bij binnenstedelijk bouwen weet je één ding zeker: je bouwt altijd in iemands achtertuin. Dat stuit dan weer op verzet en vertraging. Er wordt vooral veel gekletst en gereguleerd, maar daar krijg je geenwoningen van. 

We gaan naar een situatie toe waarin het voor sommige groepen onmogelijk zal zijn om een huis te kopen. Huren is dan een oplossing. Gelukkig weten wij nog altijd heel wat huurhuizen te realiseren.” 

Credit Linked Beheer mag op meerdere vlakken een pionier worden genoemd. Zo zijn de toegankelijkheid en gastvrijheid aspecten die je wellicht niet direct verwacht bij een vastgoedinvesteerder. Daarnaast is het bedrijf volledig transparant. Eigenlijk zijn de beleggers er de baas en zij mogen dan ook alles weten. Het bedrijf bood als eerste een terugkoopfaciliteit. “Als er vastgoed wordt verkocht en er daardoor geld vrijkomt, krijgen beleggers eerst de kans om hun geld terug te vragen”, zegt Alvarez. “Pas als ze willen blijven beleggen, investeren wij in nieuwe woningen. We zien dat meerdere partijen die terugkoopfaciliteit hebben overgenomen en dat is alleen maar goed voor beleggers. En als het goed is voor beleggers, dan zijn wij er blij mee.” 

Heeft u interesse in woningbeleggingen, kijk dan op clbeheer.nl of neem contact op via 085 - 007 25 50.