Podcast Teylers en Diederik Jekel: ‘Hoe sexy is een snelkookpan?’

Cultuur
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel hoor je in de podcast Museum van de Verwondering over het Teylers Museum.
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel hoor je in de podcast Museum van de Verwondering over het Teylers Museum. (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM - Wetenschapsjournalist en Teylersfan Diederik Jekel, én podcastmaker Dide Vonk, nemen je in de podcast Museum van de Verwondering mee door het oudste museum van Nederland: het Teylers in Haarlem.

In de podcast deelt Diederik Jekel zijn fascinatie voor het museum met Dide Vonk en de luisteraar. Voor Jekel is Teylers een familiemuseum. ‘Mijn moeder nam me als klein jongetje mee, zij werd door mijn opa meegenomen als klein meisje en mijn opa weer door zíjn vader. In al die tijd is het museum onveranderd gebleven. Wat je hier ruikt, wat je hier ziet: we hebben ons allemaal over hetzelfde verwonderd’. 

Podcast Diederik Jekel 

Teylers: “Samen gaan Jekel en Vonk door de zalen, langs de vitrines met fossielen, muren vol schilderijen en kasten met instrumenten. Ze gaan op zoek naar de verhalen achter het museum en de objecten. Wie was Pieter Teyler eigenlijk en zijn zijn idealen nog actueel? Wat heeft wetenschap met kunst te maken? Waarom ontwierp Teylers eerste directeur Martinus van Marum de grootste Elektriseermachine ter wereld? Hoe sexy is een snelkookpan? Wat is verwondering precies en waarom is het belangrijk om je altijd te blijven verwonderen?

Podcast Teylers: medewerkers vertellen

Jekel en Vonk ontmoeten ook medewerkers van het museum, die vertellen waar hun eigen hart sneller van gaat kloppen. “Zo was hoofdconservator wetenschap Trienke van der Spek maar wat graag aanwezig geweest bij een 18e-eeuwse proef waarbij een lange metalen draad aan de galerij van de Ovale Zaal onder spanning werd gezet met de Grote Elektriseermachine en de hele zaal blauw oplichtte in het donker. Wim, al bijna 40 jaar beveiliger, vertelt dat bezoekers in zijn begintijd nog moesten aanbellen bij de voordeur.” 

Museum van de Verwondering gratis te luisteren

De podcast Museum van de Verwondering is gratis te beluisteren via alle podcastapps. Als opmaat van de Nationale Museumweek (van 19 t/m 25 april), dit jaar wederom digitaal, staan vanaf nu de eerste twee afleveringen online. Nieuwe afleveringen volgen regelmatig.