Schaatsfestijn Skate 4 Ukraine op ijsbaan Haarlem

Cultuur
Michiel Kersten (links) en Juri Grossi.
Michiel Kersten (links) en Juri Grossi. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Op zaterdag 25 maart stelt IJsbaan Haarlem de ijsbaan beschikbaar voor een bijzonder ijsfeest met Haarlemmers en Haarlemse Oekraïners. Vrijwilliger Juri Grossi van Haarlem4Ukraine en Michiel Kersten hebben het plannetje bedacht en in samenwerking met Kras Sport en Maartens Café uitgewerkt.

Door Willem Brand

Michiel Kersten is een fervent schaatser, zijn zoon Cornelius Kersten behaalde begin maart een verrassende derde plek op de 1000 meter tijdens de WK-afstanden in Heerenveen. “Ik doe de marketing voor de ijsbaan en ken Antoinette Haan van Haarlem4Ukraine. Het leek mij een mooi gebaar om de ijsbaan en al zijn faciliteiten beschikbaar te stellen voor Haarlemse Oekraïners.”

Gratis schaatsles en curling

Michiel Kersten regelde de medewerking van de ijsbaan, de schaatsdocenten, gratis verhuur van combi-Noren en verzon samen met Juri Grossi van Haarlem4Ukraine een programma dat loopt van 17:00 tot 20:00 uur. Kinderen en volwassenen krijgen schaatsles, er wordt curling gespeeld zoals in de Alpenlanden, er is silent disco en er zijn leuke ijsspelletjes voor kinderen op het middenterrein. Een vol programma waarbij ook een kop heerlijke chocolade niet zal ontbreken.

Mooie ontmoetingsplek

Juri, sinds oktober werkzaam bij ABN-AMRO en niet lang daarna betrokken als vrijwilliger bij Haarlem4Ukraine, ziet het schaatsfeest als een mooie manier om Haarlemmers in contact te brengen met de groep Oekraïners, waarvan de meesten al een jaar hun thuis moeten missen. “Het doel van Haarlem4Ukraine is om de verbinding te zijn tussen vluchtelingen uit Oekraïne en lokale initiatieven uit de lokale Haarlemse gemeenschap. Dit initiatief juichen we van harte toe. Wie weet is het de start van meer sportieve activiteiten. De ijsbaan is een fantastische plek om mensen samen te brengen.”

Goed doel is Dnipro

Marina Alyeyeva doet met haar zoon en dochter mee om mensen te ontmoeten en een teamgevoel te scheppen. “Schaatsen vinden we leuk, het geeft ons een gevoel van vrijheid en beweging, dat is belangrijk in deze moeilijke tijden.” Juri: “We koppelen er ook een actie aan. Met de QR-code kan men doneren voor medische apparatuur voor twee ziekenhuizen in Dnipro.” Haarlemmers boven 15 jaar betalen € 5 en tot 15 jaar € 3,50. De helft van dat toegangsgeld wordt door de ijsbaan gedoneerd aan Dnipro.

Aanmelden kan via ijsbaanhaarlem.nl.