Expositie The Beauty of Nature in Stadhuis

Cultuur
Werk van Connie Vlasveld.
Werk van Connie Vlasveld. (Foto: aangeleverd )

HAARLEM - Voor wie het nog niet wist: maart is de heilige maand van de natuur, en toeval of niet, maar de natuur staat in de komende expositie van de Haarlemse kunstenaarsvereniging KZOD volop in de belangstelling in het Stadhuis van Haarlem. Het thema is ’The Beauty of Nature’. De Kloostergangen in het Stadhuis Haarlem op de Grote Markt zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 8:00 - 17:00 uur.

Er zijn mensen die bomen knuffelen, rivieren toezingen of op blote voeten lopen omdat ze zo beter in contact staan met de natuur. De kunstenaars van KZOD maken gebruik van hun artistieke gaven om dit te bewerkstelligen. Schoonheid en verval, het komt allemaal aan bod in deze tentoonstelling. Er zijn 13 deelnemende kunstenaars, te weten : Adriaan Brand,  Rob van Bruggen, Marja ten Hoorn, Astrid Keijser, Helene Koopmans, Olga van der Klooster, Joke Kokkelkoren, Sarah Maernhoudt,  Jacintha Reijnders, Jacqueline van Rosmalen, Connie Vlasveld, José van Waarde en Ellen Wolff.

Vogels

Connie Vlasveld maakte een serie werken op papier, ontstaan in coronatijd, waarin zij meer oog kreeg voor de natuur in het algemeen en vogels in het bijzonder. Titel van de werken: ‘Voor de vogels kom ik fluitend mijn nest uit’. Ook bij Adriaan Brand staan vogels in de belangstelling, zoals in zijn foto ‘Compositie van Reigers’. Ditzelfde thema zien we terug bij Marja ten Hoorn, maar dan wel in het allerlaatste stadium: een tot stof geworden veertje.

Landschap

Veel inspiratie wordt opgedaan door de schoonheid van het ons omringende landschap. Soms dichtbij, zoals het ‘Landschap bij Elswout’ van Joke Kokkelkoren, of de pasteltekening ’Noordzee kust’ van Ellen Wolff. Jacintha Reijnders neemt ons mee naar de indrukwekkende uitlopers van de Pyreneeën in Frans en Spaans Baskenland. José van Waarde laat zich graag inspireren door de betoverende natuur van IJsland in haar olieverfschilderijen. Dan is er nog de halsketting van Sarah Maernhoudt, gemaakt van schelpen en krieltjes, geïnspireerd door natuurreligies.

Verwoesting

Maar niet alleen de schoonheid van de natuur komt aan bod, ook de verwoestende werking ervan, zoals in het schilderij ’Storm Eunice’ van Astrid Keijser. De zorgen over waar het heengaat met onze aarde worden breed gedeeld, evenals de vraag welke bijdrage wij zelf kunnen leveren om ons te behoeden voor deze apocalyptische dreiging.