Expositie van verscheurde werken

Cultuur
Expositie Recycle! is nog tot en met 10 april te zien.
Expositie Recycle! is nog tot en met 10 april te zien. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Wat doe je met werken die je niet meer wilt bewaren? Kunstenaar Hans Duivenvoorden wist het wel. Vernietigen! Eenmaal bezig met het verscheuren van zijn getekende modellen gebeurde er iets bijzonders op de vloer. Er ontstonden vanzelf nieuwe werken. Van 30 maart tot en met 10 april zijn de nieuwe gecreëerde werken te zien in het Naaiatelier Haarlem in de expositie Recycle! – Torn Models of Yesterday’s Life.

Kunstenaar Hans Duivenvoorden heeft orde gebracht in zijn grote collectie modeltekeningen die hij heeft gemaakt bij KZOD in de Waag. Tekeningen van modellen, al dan niet gekleed, heeft hij herwaardeerd en bekeken met de vraag: bewaren of verscheuren? Bij het neerdwarrelen van die verscheurde delen gebeurde er echter iets wonderlijks. De delen vielen vanzelf op hun plek samen met ‘scheurlingen’ van eerdere tekeningen. Zo gaan de collages een eigen leven leiden. 

Hans Duivenvoorden legt uit: “Met recyclen pas ik als het ware plastische chirurgie toe door onderdelen van tekeningen samen te voegen. Zo stel ik uit onderdelen van tekeningen collages samen waardoor nieuwe menselijke figuren worden afgebeeld. Deze techniek stelt mij in staat nieuwe fantasiemodellen te creëren, zonder of met dubbele geslachtskenmerken.’’

Hans Duivenvoorden exposeerde op verschillende locaties. Dit is zijn eerste solo-expositie in Haarlem. Het maakproces bepaalt dat de expositie bestaat uit unica. Alle werken zijn te koop en te bezichtigen van 30 maart tot en met 10 april (met uitzondering van maandag t/m woensdag) van 12:00 – 17:00 uur in Naaiatelier Haarlem, Spaarnwouderstraat 124.