Stadswandelingen Gilde Haarlem

Cultuur
Leer meer over de wijken en hofjes in Haarlem.
Leer meer over de wijken en hofjes in Haarlem. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Vrijdag 26 en zaterdag 27 mei kunnen geïnteresseerden weer een wandeling maken door Haarlem met het Gilde Haarlem. Vrijdag gaat het gilde langs de Vijfhoek; zaterdag langs de vele hofjes die Haarlem rijk is.

De Vijfhoek, ook wel ‘De Jordaan’ van Haarlem, is een wijk met allerlei verwijzingen naar een bloeiende lakenindustrie en ooit de woonplek van de beul van Haarlem, heeft zich nu ontwikkeld tot een hippe buurt. Maar we verkennen eerst het centrum. Het wordt dus een ontdekkingstocht met twee gezichten in één wandeling. De gids vertrekt om 13:30 uur van het Proveniershuis (Grote Houtstraat 142).

Hofjesstad

Haarlem mag zich met recht een hofjesstad noemen. Hofjes zijn veelal gesticht door vermogende lieden. Deze weldoeners bewezen met de sociale woonvoorziening niet alleen de stad een dienst, maar verbonden ook meestal hun familienaam aan het hofje. Vindt u het leuk hierover meer te weten, dan kunt u mee met onze Gilde wandeling op zaterdag 27 mei. Ook het oudste hofje van Nederland wordt bezocht. Vertrek om 13:30 uuur vanaf de Vleeshal op de Grote Markt.

Aanmelden voor de wandeling is noodzakelijk en kan via www.gildehaarlem.nl, gildewandelingen@gmail.com of 06-16410803.