Lezing over vrije wil met Jurriën Hamer

Cultuur
Het debuut van Jurrien Hamer.
Het debuut van Jurrien Hamer. (Foto: Aangeleverd)

BLOEMENDAAL - Op zondag 4 juni verzorgt Jurrien Hamer om 10:30 uur in De Kapel aan de Potgieterweg 4 te Bloemendaal een lezing met als thema: ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk’.

Heeft een miljonair recht op zijn rijkdom? Moeten we zelfs een moordenaar vergeven? En kan een mens ooit zijn lot veranderen? Het hangt allemaal af van ons antwoord op een fundamentele vraag: hebben we een vrije wil? Filosofen twijfelen al eeuwen over het antwoord hierop, en sinds decennia roepen biologen en neurologen dat de vrije wil niet bestaat. Ieder jaar stapelt het bewijs tegen de vrije wil zich verder op: we zijn een product van onze genen, van onze geschiedenis en van onze omstandigheden. Toch laat de vrije wil ons niet los. Deze mythe heeft meer invloed dan ooit – in ons strafrecht, onze economie en onze zoektocht naar geluk. Jurriën Hamer denkt verder waar anderen terugdeinzen en stelt de rol van de vrije wil in deze lezing ter discussie.

Over Jurriën Hamer

Jurriën Hamer is filosoof en jurist, en gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. In 2021 publiceerde hij zijn eerste boek Waarom schurken pech hebben en helden geluk, dat is bekroond met de Socrates Wisselbeker, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige filosofieboek. In zijn debuut betwijfelt Hamer het idee van de vrije wil, en verkent hij een samenleving zonder schuld, en zonder verdienste. Hij sprak er onder meer over in het HUMAN TV-programma Over Leven, in de podcast de Rudi en Freddie Show en bij Dr. Kelder en co. Hamer schrijft regelmatig essays in de Volkskrant en NRC, en columns in Trouw. Momenteel schrijft Hamer aan zijn tweede boek, waarin hij op zoek gaat naar het goede en het kwade in de 21ste eeuw. 

Meer informatie via www.dekapel-bloemendaal.nl.