Ilja Leonard Pfeijffer bij Doopsgezinde Kerk

Cultuur
Ilja Leonard Pfeijffer is 16 juni bij Doopsgezinde Kerk.
Ilja Leonard Pfeijffer is 16 juni bij Doopsgezinde Kerk. (Foto: Serge ligtenberg, via Wikipedia)

HAARLEM - Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer komt over zijn nieuwe boek, Alkibiades, vertellen in Haarlem. Dat vindt op 16 juni plaats om 20:00 uur in de Doopsgezinde Kerk. 

De monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman Alkibiades vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd. Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld.

Alkibiades is dinsdag 23 mei verschenen en is uitgebreid in de pers besproken. De Humo: “Pfeijffer legt complexe machtsdynamieken bloot in een spannend verhaal.” Trouw: “Monumentale roman” HP de Tijd: “In Alkibiades brengt Ilja Leonard Pfeijffer deze oud-Griekse politicus, avonturier en bon vivant tot leven. Met veel ironie levert hij niet alleen commentaar op de Atheense, maar ook op de moderne democratie.”

Kaarten zijn te koop bij de boekhandel.