‘Stille strijd’ bij Museum van de Geest

Cultuur
Kunstwerk ‘Stille Strijd’ van Saskia Stolz op het terras bij Museum van de Geest.
Kunstwerk ‘Stille Strijd’ van Saskia Stolz op het terras bij Museum van de Geest. (Foto: Bastiaan Musscher)

HAARLEM - Na de lancering op het Museumplein in Amsterdam staat vanaf heden het kunstwerk Stille Strijd van Saskia Stolz op het vrij toegankelijke terras van het Museum van de Geest in Haarlem. Mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Museum van de Geest en de Gemeente Haarlem. Het beeld is te zien tot en met 21 augustus 2023. 

Onder een grote lindeboom en tussen de bezoekers zit de komende weken de grote, indrukwekkende sculptuur van de in elkaar gedoken tiener in een gele hoodie. Het imponerende werk van zo’n twee bij vier meter symboliseert de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren op dit moment in eenzaamheid voeren. Uit de Gezondheidsmonitor van de Gemeente Haarlem blijkt dat 31% van de jongvolwassenen in Haarlem in de afgelopen 12 maanden serieus heeft gedacht aan suïcide, waarvan 7% zelfs (heel) vaak.

Beladen onderwerp

Museum van de Geest en de Gemeente Haarlem hebben mentale gezondheid van jongeren hoog op de agenda staan en roepen andere gemeentes op om zich aan te sluiten in de tour van het kunstwerk. Jessica Belles, adjunct-directeur Museum van de Geest: “Suïcide is een zwaarbeladen onderwerp en kunst helpt om het taboe en de stilte te doorbreken. Het werk Stille Strijd van Saskia Stolz is daar een enorm krachtig voorbeeld van. We hopen dat de tour van het beeld in verschillende regio’s jongeren helpt om over hun depressieve gevoelens te praten en daarmee de eenzaamheid te doorbreken.”

Taboe

Kunstenares Saskia Stolz van het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende cijfers. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht”, aldus Stolz. “Jongeren voelen zich vaak heel klein van binnen als ze depressief zijn, dus ik wilde het beeld juist heel groot maken, als tegenstelling. De felle kleuren staan voor het feit dat je aan de buitenzijde vaak niet kunt zien dat het mentaal niet goed met iemand gaat”. De grote ‘1’ op de achterkant van de felgekleurde hoodie verwijst naar het feit dat zelfdoding onder jongeren de meest voorkomende doodsoorzaak is. Er wordt tussen jongeren onderling echter niet of nauwelijks over depressies of zelfdoding gesproken. Stolz en Museum van de Geest hopen dit bespreekbaar te maken met kunstprojecten.


Maak jij je zorgen over iemand in je omgeving of gaan suïcidale gedachtes wel eens door je eigen hoofd heen? Schroom dan niet om hulp te vragen. Je kunt 24/7 gratis en anoniem bellen met 0800-0113 of een chat starten via 113.nl. Er staat altijd iemand voor je klaar.