Dikke doe en luistertour voor kinderen bij Frans Hals Museum

Cultuur
Speuren naar het verstopte huisdier in het achttiende-eeuwse poppenhuis.
Speuren naar het verstopte huisdier in het achttiende-eeuwse poppenhuis. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - Het Frans Hals Museum lanceert vanaf 1 augustus een nieuwe gratis kinderaudiotour: De Dikke Doe- en Luistertour. Deze tour vol kunst, verhalen en opdrachten werd gemaakt in samenwerking met kinderen uit Haarlem en omgeving en bevat ook hun eigen stemmen én meningen. Met de nieuwe audiotour wil het museum zijn collectie nog leuker en toegankelijker maken voor een jong publiek.

De Dikke Doe- en Luistertour prikkelt bijna alle zintuigen: van kijken en luisteren tot ruiken en zelfs voelen. Kinderen spelen onderweg een quiz, luisteren naar weetjes over schilderijen of kunnen zelf een kunstwerk maken. De route voert langs verschillende topstukken uit de collectie; van een schuttersstuk van Frans Hals naar een deftig poppenhuis, en van een schip vol kanonnen tot een zaal met behang van goudleer. 

Voor en door kinderen

Met De Dikke Doe- en Luistertour wil het Frans Hals Museum zijn collectie nog leuker en toegankelijker maken voor een jong publiek. Daarom is de tour niet alleen vóór kinderen gemaakt, maar ook mét de doelgroep: reacties van andere kinderen zijn onderdeel van de tour, want iedereen ziet en vindt weer net wat anders. In het ontwikkelproces zijn testpanels met kinderen tussen de 6 en 12 jaar in het museum uitgenodigd en gevraagd naar hun ongezouten mening. Hiervoor werkte het museum samen met JINC, basisschool De Talenten en de podcast Stokstaartjes. Sommige kinderen waren al bekend met het Frans Hals Museum of gaan weleens naar andere musea, anderen juist niet. 

Ezra Bosch (6 jaar) is één van de stemmen in de tour: “Ik vond het heel leuk om alles te kunnen zeggen wat ik vind. Echt leuk dat er nu een tour is speciaal voor kinderen. Die voor grote mensen is altijd alleen maar luisteren, dat vind ik saai, en nu mag je tenminste zelf ook wat doen.”

Meer informatie www.franshalsmuseum.nl/kinderaudiotour.