Massada verovert de harten van het Haarlemse publiek

Cultuur
Ze hebben prachtige albums op hun naam zoals Astaganaga, Pukul Tifa en Pusaka en scoorden dikke top 40 hits met Sajang E, Latin Dance
Ze hebben prachtige albums op hun naam zoals Astaganaga, Pukul Tifa en Pusaka en scoorden dikke top 40 hits met Sajang E, Latin Dance (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Afgelopen zaterdagavond deed popband Massada een zinderend optreden voor een enthousiast publiek ter gelegenheid van hun 50 jarig jubileum. De locatie was het mooie Philtheater in het bruisende centrum van Haarlem.

Door Martin Reitsma

Ze hebben prachtige albums op hun naam zoals Astaganaga, Pukul Tifa en Pusaka en scoorden dikke top 40 hits met Sajang E, Latin Dance, Dansa, Sageru, Arumbai en veel andere aansprekende nummers. Een van de vele hoogtepunten was voorts hun optreden op Pinkpop voor ruim 45.000 bezoekers. De band heeft dan ook een prominente plek binnen de vaderlandse muziekscène. De support-act deze avond is Chiara & band, het klonk goed en is de opmaat naar een memorabele avond.

Johnny Manuhutu nog altijd die charismatische en gepassioneerde frontman

Zanger Johnny Manuhutu blijkt nog altijd het charismatische en inspirerende boegbeeld van de band. Tijdens hun optredens gaat bijkans het dak eraf op al die fantastische funky Latin klanken. Zo ook in Haarlem. Nummers als Sageru, Dansa, Latin Dance, het komt allemaal langs met een jeugdig elan, alsof de tijd heeft stilgestaan. Massada was in 1979 definitief doorgebroken bij het grote publiek, enkele maanden na hun grote Pinkpopsucces bereikten ze op een haar na al bijna de eerste plaats in de top 40 met het prachtige nummer Arumbai. Het is een van de vele hoogtepunten deze avond. Die eerste plek komt al in 1980 met Sajang E, Sageru is zoals altijd inspirerend, de zaal swingt en zingt. Slow Down wordt volop meegezongen.

Ook visueel is het aantrekkelijk om de band te zien spelen. Er gebeurt van alles op het podium en dit met een ongekende passie en drive. Uitstekende vocale & instrumentale nummers met opzwepende Latijns Amerikaanse ritmes. De percussie en het daarbij horende sterk ritmische accent in hun muziek speelt een belangrijke rol in de muziek van Massada. De band rondom frontman Johnny Manuhutu bezit veel dynamiek, uitstraling en passie. Rudy de Queljoe haalt weer de prachtigste klanken uit zijn gitaar. Daniel Bloem Berretty imponeert op percussie evenals Jopie Manuhutu.De hele band steekt in grootse muzikale vorm.

Indrukwekkende filmbeelden, verhalen en anekdotes

Tussen de nummers door vertelt Johnny boeiende anekdotes en ervaringen die zij als band in vijftig jaar hebben meegemaakt. Op een groot scherm boven het podium zien we tal van beelden uit de roemrijke carrière van de band. Van PinkPop, hun terugkeer naar de Molukken en de fraaie beelden die daarbij horen en andere optredens. Indrukwekkend zijn de beelden in zwart wit die betrekking hebben over hoe de Molukkers naar Nederland zijn gekomen en hoe het hen in Nederland is vergaan. Dat was een moeilijke tijd, gezinnen werden gehuisvest in simpele barakken, ondervonden discriminatie, beloften aan hen gedaan werden niet nagekomen. Het riep verzet op.

Originele toegift!

Het concert is bijna afgelopen en Manuhutu roept een aantal dames uit de zaal op het podium en als een jonge god maakt hij op opzwepende klanken een dansje met hen. Het Philtheater schudt op zijn grondvesten en het applaus is ovationeel. Backstage zie ik Johnny en complimenteer hem, hij heeft alles gegeven maar moet alweer snel naar de foyer waar gesigneerd moet worden, fotomomentjes volgen en de Massada-attributen vinden grif aftrek.

Boek Astaganaga

Op 7 maart dit jaar kwam het boek Astaganaga uit. De titel van het boek betekent ‘Te gek’ een titel ook die band en boek recht doet. Het is het verhaal van Johnny Manuhutu en gaat over zijn passie voor de Molukken, ervaringen met discriminatie en muziek als redding. Verhalen over veerkracht, overleven met persoonlijke verhalen en werkelijk uniek beeldmateriaal. Aan de indrukwekkende vormgeving werkt ook Di-Amo Manuhutu, de zoon van Johnny mee, Het boek komt voort uit gesprekken die auteur Victor Joseph en Johnny Manuhutu tussen 2020 en 2022 voerden. Victor was tussen 2016 en 2019 tourmanager van Massade in Indonesië. Het boek is te koop via de boekhandel en online verkoopkanalen.