De lofzang op Haarlem door zangeres Thérèse Steinmetz

Cultuur
Zangeres en kunstschilderes Thérèse Steinmetz heeft inmiddels de leeftijd van de zeer sterken bereikt. Het is haar volstrekt niet aan te zien
Zangeres en kunstschilderes Thérèse Steinmetz heeft inmiddels de leeftijd van de zeer sterken bereikt. Het is haar volstrekt niet aan te zien (Foto: Martin Reitsma)

HAARLEM - Zangeres en kunstschilderes Thérèse Steinmetz heeft inmiddels de leeftijd van de zeer sterken bereikt. Het is haar volstrekt niet aan te zien. Ze oogt een stuk jonger en ook haar vitaliteit is bewonderenswaardig. Met zanger Peter Kok, van het voormalige hitduo Greenfield and Cook zoek ik haar op in Laren. De ontvangst is hartelijk en spontaan.

Door Martin Reitsma

We kennen haar natuurlijk van veel mooie dingen die zij in haar lange en rijke carrière heeft gedaan. Haar lofzang op de stad Haarlem is er een van. Het is een melancholieke lofzang door

Thérèse op Haarlem met Toots Tielemans op mondharmonica. Het werd geschreven door haar man Gerrit Den Braber en de eerste regels klonken zo: Haarlem, straatjes van Haarlem, lopen en kijken naar toen. Haarlem, grachten van Haarlem, schemerig laat in het seizoen. Haarlem, vol koperen knoppen, zo oud als ‘t groen. Haar bewondering voor de mooie stad Haarlem is dan ook groot. Thérèse deed vroeger tal van optredens in Haarlem . U kunt het liedje via You Tube nog eens beluisteren via: https://youtu.be/71RvG9tNrTw?si=N51yMxTag9rRLOQw. 

Vorsten waren haar fan

Wat ons al snel opvalt is haar ontwapende gastvrijheid, tomeloze energie, positiviteit en enthousiasme. Ze treedt al 72! jaar op, sinds haar achtiende! Het is een uitzonderlijke prestatie, wie doet het haar na? Temeer omdat haar optredens nog van hoge kwaliteit zijn!
Ze vertelt: “Ik woon sinds 2021 in het nieuwe Rosa Spier Huis in Laren, een woongemeenschap van kunstenaars, muzikanten en wetenschappers. Het bevalt me uitstekend’. We zien haar mooie glimlach en Therese biedt ons een glas witte wijn aan. In haar smaakvolle appartement staat een echte bar, gezeten aan deze bar toosten we met elkaar op ieders gezondheid, welzijn en voorspoed.
Aan de wand zien we de foto’s van een rijk, lang en succesvol leven binnen en buiten de schijnwerpers. Hoogtepunten uit haar zo succesvolle en lange carrière, foto’s ook met Koningin Beatrix en Koningin Juliana die een fan van Thérèse bleek te zijn.
Thérése gaat verder en vertelt: ‘ tijdens diverse optredens klapte de oud-koningin zo enthousiast mee, na afloop spraken we elkaar altijd en ontving ik haar complimenten. Ook zien we foto’s met musicus Andrei Serban waar ze tal van optredens mee deed. Ze pakt een doos met CD’s en we ontvangen beiden een CD single. De single heet ‘Als de vaders vertellen’ met medewerking ook van haar grote liefde Gerrit Den Braber. Thérèse zingt hier in duet met Liesbeth List. De single kwam vorig jaar uit op List Records en is voorts een mooie ode aan en met Liesbeth List.

We blikken terug op Thérèse’s boeiende en veelomvattende carrière, haar vele optredens in musicals zoals Oklahoma, Kiss me Kate, tv optredens als actrice in de serie Joop ter Heul en andere series, haar eigen TV show en haar songfestivaldeelname in 1967 met Ring-Dinge-Ding. Totaal anders ook dan veel van haar andere fraaie nummers.

Enige tijd geleden vierde Thérèse haar 90e verjaardag in het Rosa Spier Huis

In het Rosa Spier Huis is een fraai theater gehuisvest waar Thèrése op zondag 15 oktober j.l. - dit nog vanwege haar eerdere 90e verjaardag - een fraai eerbetoon ontving dat was georganiseerd door Harry en Fred Klooster met de warme en enthousiaste presentatie door radio- en tv icoon Tineke de Nooij. Tineke ging met haar in gesprek over haar mooie en lange carrière en soms ingrijpende gebeurtenissen in haar leven. Ook waren er prachtige liedjes te horen, solo en met de Franse chansonier Philipe Elan.

Voor Thérèse is haar creativiteit nog steeds een belangrijke drijfveer waarbij ze ons vertelt:
“Philippe Elan en ik zingen in ons meest recente programma maar liefst in acht talen, onder meer Frans, Russisch, Italiaans, Spaans, Roemeens – dat laatste heb ik geleerd toen ik in de jaren zeventig werd uitgezonden om Nederland te vertegenwoordigen op het Intervisie Songfestival, destijds de Oost-Europese tegenhanger van het Eurovisiesongfestival, waar ik de eerste prijs won.
Het is natuurlijk fantastisch dat zij op haar leeftijd dit allemaal nog kan en Peter Kok en ik luisteren met respect en waardering naar haar. Ze heeft in ruim twintig landen gezongen. Wie doet haar dat hier na?

Mooie schilderkunst

Ze heeft ook ingrijpende jaren meegemaakt. In 1996/1997 verloor ze binnen één jaar zowel haar dochter als haar man Gerrit den Braber. Ze toont ons een getekend portret van Gerrit dat erg tot de verbeelding spreekt. Ze is ruim 25 jaar met hem samen geweest en vertrok na zijn overlijden in 1997 naar Zuid Frankrijk waar ze in Cannes een prachtige carrière opbouwde als kunstschilderes.

Aan de wand zien we een aantal prachtige kunstwerken gemaakt door deze veelzijdige vrouw. 

Over haar Franse periode vertelt zij:  ’Ik heb vierentwintig jaar in Frankrijk gewoond, dat was een heerlijke dynamische periode. Ook daar trad ik geregeld op, met onder meer violist Andrei Serban’.

Mijn eerste huis met aangebouwde galerie was aan de voet van St. Paul de Vence van 1994 tot 2004. In 2004 verhuisde ik naar Cannes en had toen mijn galerie op de hoek van de beroemde Boulevard van Cannes, dicht bij het Palais des Festival. Eind 2021 ben ik naar Nederland teruggekomen’. 

Trots vertelt ze ons over haar twee lieve kleindochters, en de goede band met haar schoonzoon, ze koestert haar vriendschappen.
Een fotosessie in haar fraaie kamer volgt, vervolgens nemen we op hartelijke wijze afscheid waarbij Thérèse ons tot beneden uitgeleide doet.
Op 13 januari 2024 doet ze in Theater De Purmaryn in Purmerend samen met Philip Elan haar optreden ‘Over Grenzen’ er zijn nog kaarten. Zie de website van dit theater.