Investering 225 miljoen euro nodig om Haarlem klimaatbestendig te maken

Duurzaam
Haarlemmers kunnen zelf ook bijdragen aan een meer klimaatbestendige stad.
Haarlemmers kunnen zelf ook bijdragen aan een meer klimaatbestendige stad. (Foto: Jurriaan Hoefsmit)

HAARLEM - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het Strategisch Plan Klimaatadaptatie. We krijgen steeds vaker te maken met extreme regenbuien. Tegelijkertijd moeten wij ons voorbereiden op lange periodes van hitte en droogte. Haarlem wil in 2050 klimaatbestendig zijn. Door slimme maatregelen te nemen kunnen we er samen voor zorgen dat de gevolgen voor bewoners beperkt blijven.

Robbert Berkhout, wethouder Duurzaamheid: “We moeten ons bewust zijn van de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt. Het komt onvermijdelijk steeds meer op ons af. Daarom is het ontzettend belangrijk dat er nu een Strategisch Plan Klimaatadaptatie ligt. Het beschrijft hoe Haarlem klimaatbestendig gemaakt kan worden door bijvoorbeeld meer ruimte te geven aan het opslaan en bergen van water in tijden van hevige regen of juist met droogte. We moeten investeren om de stad leefbaar te houden. Haarlemmers kunnen zelf ook bijdragen. Minder verharding en meer groen in de stad helpt wateroverlast tegen te gaan en wanneer het heet is zorgt het juist voor verkoeling.”

Hevige regenbuien

Problemen door het veranderende weer worden vooral in de oude en dichtbebouwde delen van Haarlem steeds groter. Op sommige plekken kan het regenwater nu al slecht weg. De tunnels onder het spoor, de Rijksstraatweg, de Bomenbuurt en de Zijlweg lopen nu al onder wanneer het hard regent. De verwachting is dat er steeds vaker hevige regenbuien voorkomen. Er moeten dus maatregelen genomen worden om de overlast tegen te gaan.

Nieuwbouw

Onderdeel van het strategische plan is de Intentieverklaring Klimaatbestendige Nieuwbouw. Hiermee onderschrijft het college dat nieuwbouw in de Metropoolregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland voorbereid zal zijn op de steeds extremere weersomstandigheden door wereldwijde klimaatverandering. Natuurinclusief bouwen is hier nauw mee verbonden.

225 miljoen euro

Onderdeel van het strategisch plan zijn de kosten voor het klimaatbestendig maken van Haarlem. Er zou tot en met 2050 ongeveer 225 miljoen euro geïnvesteerd moeten worden, waarvan 190 miljoen euro voor de rekening van gemeente Haarlem. Wanneer er geen maatregelen worden genomen om Haarlem klimaatbestendig te maken kost dat naar schatting 210 tot 750 miljoen euro aan klimaatschade. Na bespreking in de raad wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld. Op basis hiervan kan de raad bij de begroting van 2023 geld beschikbaar stellen om het plan uit te voeren.

Meer weten?

Lees het Strategisch Plan Klimaatadaptatie via gemeentebestuur.haarlem.nl.