START Clean-Up Campagne Spaarne – Sakubva River

Duurzaam
Het Spaarne in Haarlem wordt 18 maart schoongemaakt.
Het Spaarne in Haarlem wordt 18 maart schoongemaakt. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - 18 maart is in Nederland de nationale schoonmaakdag. De Haarlemse scoutinggroep Kontiki, IVN en kanovereniging de Trekvogels gaan op zaterdag 18 maart samen met SUPmission, De Pinguïn Haarlem en Stedenband Haarlem-Mutare het Spaarne schoonmaken. Dezelfde dag gaat in onze zusterstad Mutare, Zimbabwe de Mutarese afdeling van de stedenband samen met de gemeente Mutare en het burgerinitiatef MRRI (Mutare Rivers Rehabilitation Initiative) de Sakubva River schoonmaken. 

Deze actie is de start van een gezamenlijke campagne onder de titel Healthy Rivers ‘Worlds apart - sharing the same water cycle’. Het is de start van een campagne die volgens Dik Bol van Stedenband Haarlem-Mutare een jaar gaat duren. Bol: “In beide steden gaan we ons inzetten om onze rivieren gezond voor mens en dier te krijgen.”

Programma Haarlem

11:00 uur De Pinguïn Haarlem, Kampervest 53, ligplek 31

Vanaf Kampervest nummer 53 vertrekt de elektrische sloep de Pinguïn om met 8 personen afval te vissen in het Spaarne. De boottocht duurt ongeveer twee uur. Om 13:00 uur komen ze aan bij Mooie Boules en ontmoeten ze de andere schoonmaakploegen. Wil je meevaren met de Pinguïn? www.depinguin.org.

11.00 uur IVN-Trekvogels-Kontiki, Spaarndamseweg 25 Haarlem

Vanaf Kanovereniging Trekvogels, Spaarndamseweg 25, Haarlem. De walkanten van het Spaarne en de Jan Gijzenkade worden schoongemaakt. Na afloop wordt met het schip van scoutinggroep Kontiki het verzamelde vuil gevaren naar Mooie Boules Oerkap 3. Wil je meedoen? Meld je aan via mail opschoondag@jwd.dds.nl (o.v.v. naam, aantal personen)

13.00 uur Mooie Boules, Oerkap 3 Haarlem

Alle Haarlemse schoonmaakploegen ontmoeten elkaar bij Mooie Boules, storten alle rommel op een hoop en wegen het om de wereld te laten zien hoe vuil het Spaarne is. Onder begeleiding van het Haarlemse Straatorkest is er een fotomoment als start van de campagne.

Mutare

De Mutarese afdeling van de Stedenband en de MRRI en bewoners gaan met een groot aantal vrijwilligers aan de slag samen met de gemeente Mutare om vuil rond de Sakubva River te verzamelen. Ook hier zal het vuil worden verzameld en komt er een fotomoment zodat de inspanning van beide steden vergeleken kunnen worden.