Stenen bult wordt groene heuvel op Pretoriaplein

Duurzaamheid
Buurtbewoners en medewerkers van Elho uit Tilburg waren in de weer om het Pretoriaplein te vergroenen.
Buurtbewoners en medewerkers van Elho uit Tilburg waren in de weer om het Pretoriaplein te vergroenen. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Zo’n vijftien medewerkers van Elho uit Tilburg en evenveel buurtbewoners waren vrijdag 2 juni gezamenlijk in de weer om het Pretoriaplein te vergroenen. Dat was te danken aan de prijsvraag die Europees grootste producent van duurzame bloempotten uitschreef. Margriet Blanken en Floortje Blanken uit de Tugelastraat namen op advies van stadmaker Laura Schön het voortouw en schreven een groenplan voor het plein in plaats van voor hun eigen straat. Hun inzending werd uitgekozen.

Door Willem Brand

‘Groendoeners’ staat er op de donkergroene shirts van de medewerkers van Elho. Hun bloempotten zijn gemaakt van 100% gerecyclede plastic, vertelt pr-manager Patty Willems. “Onze missie is om het leven te vergroenen. Belangrijk vinden we dat er draagvlak in de buurt is. Wat ik vandaag zie, geeft mij een goed gevoel.” Elho heeft in 2022 twee groenprojecten in Amsterdam en Delft gesponsord. Haarlem is dit jaar de eerste.

Groene banen

Centrale plek is de bult rondom één van de platanen. Daar lagen tot afgelopen woensdag alleen maar stenen, vertelt Margriet. “Spaarnelanden heeft die weggehaald en aarde gestort.” Hovenier Helmut, aanwezig om alles in groene banen te leiden, vertelt dat er 135 vierkante meter graszoden zijn neergelegd. Er zijn plekken opengelaten voor plantjes. Mooi is dat drie stenen muurtjes zijn gebleven en gaan dienen als zitplekken. Aan de onderkant van de groene heuvel wordt de blik getrokken door blauw schapengras (festuca) en meer naar boven door twee soorten gras (zegge). Bodembedekkers die goed tegen schaduw kunnen. Bonus is dat regenwater nu veel makkelijker weg kan.

Verbinding

Margriet en Floortje blikken al vooruit naar de tweede fase. Ze willen in overleg met de gemeente op de hoeken van het plein fietsenrekken plaatsen. “Gaaf dat dit gelukt is,” zegt Michiel Groothuis, sociaal verbinder van Buurts. “Je ziet dat groen onderling contact teweegbrengt en dat kan deze buurt wel gebruiken.” Op haar balkonnetje van de seniorenflat kijkt mevrouw Schuiter tevreden toe nadat ze de witte margrieten voor het eerst water heeft gegeven. Ook die bloembakken horen bij het groencadeau.

Laura Schön

Op 23 en 24 juni vindt het tweede Stadmakersfestival plaats. Lokale initiatiefnemers die de stad groener, leefbaarder en gezelliger maken ontmoeten elkaar tijdens werksessies. Iedereen kan aanschuiven om ‘de kunst van het stadmaken’ af te kijken. Kijk op www.stadmakershaarlem.nl. Koop een kaartje voor het congres op vrijdag. Al de activiteiten op zaterdag zijn gratis toegankelijk.