Een dino in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Historie
Triceratops
Triceratops (Foto: Naturalis)

HAARLEM - In de zomer van 2024 is er in de Bibliotheek Haarlem Centrum iets heel bijzonders te zien: een echt dinosaurusskelet. Het publiek gaat samen met de experts een echt skelet van de bekende gehoornde dino Triceratops opbouwen. De gehoornde dino Triceratops is straks te bewonderen in de Doelenzaal van de Bibliotheek Haarlem Centrum. 

Afgelopen week maakte de VriendenLoterij tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala in Paleis ‘t Loo bekend dat het project ‘Triceratops on Tour’ een bijdrage van 1,5 miljoen euro ontvangt. Dit geld maakt de komst van vijf biebdino’s door heel Nederland mogelijk. Daaromheen biedt de Bibliotheek een dino-programma aan voor jong en oud, waarin leesplezier en de verbeelding centraal staan.

Triceratopsbotten

Naturalis vond in 2013 vele honderden triceratops-botten in de Amerikaanse staat Wyoming. Ze bleken van minstens zes verschillende individuen te zijn. Na meer dan tien jaar werk zijn de dieren in 2024 klaar om tentoongesteld te worden in het museum. De bibliotheekbezoeken van de vijf skeletten - eentje blijft in Naturalis - zijn een voorpremière daarvan. Zij moeten ook het publiek bereiken waarvoor een bezoek aan een museum of aan Leiden minder vanzelfsprekend is. “Omgekeerd hopen wij natuurlijk ook dat er hierdoor nog meer kinderen en hun ouders naar de Bibliotheek in Haarlem Centrum komen”, vertelt directeur Roxane van Acker van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. “Hier gaan we de magie van het lezen verbinden met die van dino’s en van wetenschap. Wij vinden het heel bijzonder dat de Bibliotheek Haarlem Centrum één van de vijf bibliotheken is in Nederland waar een originele Triceratops te zien zal zijn.”

Teylers Museum

Experts van Teylers Museum werken mee aan de opbouw van de dinoskeletten. “We wilden al langer graag samenwerken met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland”, legt Marc de Beyer, directeur van Teylers Museum uit. “Zowel bibliotheken als musea staan midden in de samenleving. Wij delen kennis en bereiken mensen met allerlei achtergronden, elk op onze eigen manier. We zien erg uit naar de komst van een van de triceratopsen naar Haarlem.”

Na de opbouw reizen de vijf triceratopsen gelijktijdig naar Naturalis, waar ze de hoofdrol gaan spelen in een nieuwe dino-tentoonstelling van het museum. Elke stad zwaait ‘zijn’ Triceratops uit. In de bibliotheken blijft een 3D-geprinte kopie van de betreffende dinosaurus achter.

Afbeelding