Rechts het Teylers Hofje met bewoonster Ingrid in haar ’nieuwe’ dakkapel. Op de voorgrond het balkon van buurvrouw Whitney.
Rechts het Teylers Hofje met bewoonster Ingrid in haar ’nieuwe’ dakkapel. Op de voorgrond het balkon van buurvrouw Whitney. ((Foto: Franklin van der Erf))

Over verduurzaming in de 45ste Haarlemse Hofjeskrant

19 jan, 10:15 Huis

HAARLEM - De Haarlemse Hofjeskrant is een blijvertje. Ook in coronatijden staat de viermaandelijkse feelgoodkrant vol met wetenswaardig nieuws. Wat oud is, dient onderhouden te worden. Een nieuwe uitdaging voor bestuurders dient zich aan: verduurzaming. Reden om dat onderwerp onder de loep te nemen.

Willem Brand

Momenteel vindt er een landelijk onderzoek over de mogelijkheden voor verduurzaming in hofjes plaats. In veel hofjeswoningen ‘lekt’ warmte weg via daken, muren en deuren. Máár, zoals een bestuurder zegt, je kunt niet zomaar van alles doen. Het plaatsen van kunststof kozijnen botst met de monumentale status. Daarom wordt er vooral gekozen voor achterzetramen en iets dikker glas. Om te kunnen voldoen aan CO2-reductie wordt er al maanden stevig overleg gevoerd met gemeentes, provincies en ministeries om zonnepanelen aan te leggen op in bezit zijnde landbouwgrond. 

Functioneler ingericht

Een kijkje wordt genomen in het Teylers Hofje, waar het bewoonster Ingrid lukte om haar dubbele woning functioneler in te richten. De aangebouwde dakkapel bood ruimte voor een badkamer die eerst beneden zat. Daardoor kon de keuken worden vergroot. In het Luthers hofje vond onlangs in twee huisjes een renovatie plaats. Keukens en badkamers werden gemoderniseerd. Bijzonder is de rondleiding in een woning in het Remonstrantse hofje. Bewoonster Wobby kreeg niet alleen een groter huis in het hofje waar ze al woonde, maar ook een kelder die hoorde bij het 15de-eeuwse St. Ursula’s klooster.

En verder

De zoektocht naar een tekening van het Zuiderhofje leverde mooie ontmoetingen en verhalen op. En natuurlijk zijn er de vaste rubrieken als de hofjesstrip en de column van Lieuwe Zoodsma. Bewoonster Herma laat als ‘hofnar’ voor het eerst van zich horen. Een kapotte verwarmingsketel is aanleiding voor een verrassende column.

Over de Hofjeskrant

De Hofjeskrant ligt op de inpaktafels van de DEKA, AH, VOMAR, JUMBO en PLUS. In Overveen bij AH, in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium. De Hofjeskrant is ook te volgen op Facebook en via www.haarlemse-hofjeskrant.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Haarlem

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Autoverzekering in Haarlem Algemeen 17 mei, 14:37
Afbeelding
Geld lenen in Haarlem Algemeen 17 mei, 14:30
Afbeelding
18 mei Open koffie Huis voor Molenwijk: ‘Ontmoetingsplek voor iedereen’ Algemeen 17 mei, 11:27
Afbeelding
Honderden muzikanten in actie voor ‘’Vrijheid” Algemeen 17 mei, 10:48
Afbeelding
Burgemeester geeft lezing aan volle Groenmarktkerk Algemeen 16 mei, 17:07
Afbeelding
Restauratie Müllerorgel in Haarlem bijna klaar Algemeen 16 mei, 15:50
Afbeelding
Parksessies terug in Haarlem: dit weten we al Uitgaan 15 mei, 15:06
Afbeelding
Next Up: Talentenshow van Triple ThreaT in Stadsschouwburg Cultuur 14 mei, 11:22
Afbeelding
Vernieuwde Voortingplantsoen Haarlem feestelijk geopend Algemeen 14 mei, 09:55
Afbeelding
Politieonderzoek na aantreffen gecrashte auto 112-nieuws 14 mei, 02:38
Afbeelding
Haarlems TripleThreaT wint Grote Appeltje van Oranje 2022 Algemeen 13 mei, 14:21
Afbeelding
Griepprik voor 1200 Haarlemse iepen Algemeen 13 mei, 09:11
Afbeelding
Kind gewond bij ongeluk Europaweg 112-nieuws 13 mei, 09:02
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief