Santa's halen geld op voor Scholendagen - 'Altijd een hoogtepunt in het schooljaar voor de kinderen'

Nieuws

HAARLEM - Deelnemers aan de SantaRun halen 11 december geld op voor de Haarlemse Scholendagen, een educatief programma voor Haarlemse scholen dat vorig jaar niet door kon gaan vanwege het wegvallen van subsidie. Ieder jaar maakten honderden kinderen van meer dan dertig Haarlemse basisscholen op educatieve wijze kennis met het prachtige stadsbos van Haarlem, de Haarlemmerhout. Totdat de gemeente zich vorig jaar genoodzaakt zag om de subsidie stop te zetten voor de Houten Haarlemmer, de stichting achter de Haarlemse Scholendagen.
De initiatiefnemers achter de SantaRun halen dit jaar geld op voor de Haarlemse Scholendagen, zodat het groene initiatief, dat ooit begon in 1989, volgend jaar weer de traditie voort kan zetten. "De Haarlemse Scholendagen was altijd een hoogtepunt in het schooljaar voor de kinderen, die lekker konden uitwaaien én tegelijkertijd dingen leerden over de natuur en cultuur rond de Hout. Hopelijk halen we genoeg geld op voor de Houten Haarlemmer en gaan de Haarlemse Scholendagen volgend jaar weer gewoon door", zegt Marco Mok, één van de organisatoren (Rotary Haarlem Kennemerlaat) achter de SantaRun.
De organisatie van de SantaRun is al in volle gang. In de Haarlemse binnenstad zijn nu al de eerste Santa's gesignaleerd, die zich warm lopen voor de SantaRun op vrijdag 11 december. De SantaRun is er voor jong en oud en mikt in totaal op duizend tot drieduizend deelnemers. Voor de jongsten (groep 6, 7 en 8) is er een sponsorloop met rondjes om de Bavo Kerk. Voor de ouderen is er een funrun over drie of zes kilometer. Het gaat daarbij niet om de snelste tijd, maar vooral om plezier met elkaar.

Een groot Santa-feest

Scholen, bedrijven, sportverenigingen en ook kroegen kunnen zich inschrijven voor de gezellige SantaRun. Om 18.30 uur wordt het startschot voor de kleinste Santa's gegeven en om 19.30 voor de 3 en 6 kilometerloop. Voor de start is er natuurlijk een gezamenlijke warming up. Maar let wel: het is dress to impress, dus alle deelnemers dienen 'kerstelijk' verkleed te gaan. Tijdens de SantaRun is er feestelijke muziek en ook een dj aanwezig.
Rotary Haarlem Kennemerlaat is de initiatiefnemer achter de Haarlems SantaRun. De kleinste Santa's mogen gratis deelnemen, maar er wordt wel verwacht dat zij zich laten sponsoren door bijvoorbeeld hun opa, oma, tante, oom of buurman. Volwassenen kunnen zich voor 10 euro inschrijven op de website voor de 3 of 6 km. Voor bedrijven is er een speciaal pakket met tien startbewijzen en tien Santa-pakken voor 250 euro beschikbaar.
Meer informatie over de SantaRun Haarlem op www.santarunhaarlem.nl of op de Facebook-pagina. Ook is een app te downloaden. Via deze applicatie kunnen deelnemers zich inschrijven en de route bekijken.