De meerwaarde van de Waarderpolder

Nieuws

HAARLEM - Bij Haarlem zal iedereen ongetwijfeld aan het bruisende centrum en de omliggende woonwijken denken. Maar ten noordoosten van het centrum ligt een gebied dat niet zo maar vergeten mag worden: de Waarderpolder. Hét bedrijventerrein van Haarlem waar we trots op mogen zijn. Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat Haarlem een bedrijventerrein heeft?
“Je wil niet dat Haarlem een slaapstad is,” legt Bruno Giebels uit. Bruno zet zich als voorzitter van de Industriekring Haarlem in voor alle bedrijven in de Waarderpolder. “Als een stad alleen huizen, winkels en cultuurpodia heeft, zullen de inwoners overdag uit de stad zijn. Dan is er overdag niet heel veel te doen, terwijl de stad juist gevarieerd moet zijn. Daar is een bedrijventerrein een mooi onderdeel van.”
De Waarderpolder is belangrijk voor Haarlem. Het bedrijventerrein zorgt namelijk voor een kwart van de banen. “In de Waarderpolder zijn nu meer dan duizend bedrijven gevestigd. Zij bieden samen ruim veertienduizend banen aan! We merken ook dat er steeds meer bedrijven komen. En het leuke is dat er allerlei soorten bedrijven zitten, ook bedrijven waar echt iets gemaakt wordt: koffie, ijs, brood en er wordt ook bier gebrouwen. De Waarderpolder is daarom een combinatie van productie, dienstverlening en handel. Dat is vrij uniek voor een bedrijventerrein.”

Groeien

Haarlemse bedrijven die klein in de binnenstad zijn begonnen, hebben door de Waarderpolder de kans om dicht bij huis uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is Friethoes. Het bedrijf begon met een winkel in het centrum, maar heeft nu een frietfabriek in de Waarderpolder.
“Het is fijn dat ons bedrijf uit kon breiden binnen Haarlem, maar vooral de ligging ten opzichte van snelwegen en de lage meterprijs zijn voordelig. Er is hier veel ruimte en er zitten meer bedrijven die voedsel maken,” vertelt Victor van Veelen, algemeen directeur van Friethoes.
Wel hoopt het bedrijf dat de verbinding met de binnenstad nog beter wordt. Nu zijn nog niet alle delen van de Waarderpolder even goed bereikbaar. Om dat te verbeteren wordt er een fietsbrug gebouwd.
Parkmanagers

De Waarderpolder trekt niet alleen Haarlemse bedrijven aan, maar ook multinationals zoals Bals. Het bedrijf is in mei naar de Waarderpolder verhuisd en heeft nu nog een nieuw stuk grond gekocht om verder uit te breiden. “De keuze voor de Waarderpolder is niet over één nacht ijs gegaan,” vertelt Guido van Belleghem, directeur van Bals in Nederland. “De locatie heeft vooral de doorslag gegeven. De Waarderpolder is goed bereikbaar vanaf Schiphol en er wonen veel werknemers in de buurt. Ook is het een terrein waar alle sectoren vertegenwoordigd worden en is er goed contact met de ‘parkmanagers’.”
De ondernemers dragen graag uit dat Haarlem een prima vestigingsplaats is voor bedrijven. Daarom ontwikkelden de gemeente Haarlem, IKH en parkmanagement samen een nieuwe marketingstrategie, met een frisse nieuwe huisstijl, een vernieuwde website en mooi promotiemateriaal (www.waarderpolder.nl). Plus, heel belangrijk, een actievere rol van de gemeente in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en op handelsreizen. Niet voor niets heet het bedrijventerrein nu voluit Waarderpolder Haarlem Business Park en is het motto Let’s do business!
Samen gedaan

Op 21 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Dat betekent ook het einde van vier jaar stadsbestuur, waarin het motto was: Samen Doen. Eigen initiatieven werden zoveel mogelijk omarmd en vraagstukken waar mogelijk samen met de inwoners en partners in de stad aangepakt en besproken. Op die manier zijn duurzame oplossingen gezocht en vaak gevonden. Samen Doen werd: Samen Gedaan.