COC Kennemerland roept op om regenboogvlag te hijsen uit solidariteit

Nieuws
Het COC Kennemerland verzoekt iedereen om uit solidariteit de vlag te hijsen.
Het COC Kennemerland verzoekt iedereen om uit solidariteit de vlag te hijsen. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM/REGIO - Afgelopen weekend hebben volwassen voetbalsupporters het pand van COC Eindhoven en regio belaagd terwijl daar op dat moment een activiteit gaande was voor LHBTI+-jongeren. “Het is een intens en ingrijpend incident,” zo schrijven de COC’s in een gezamenlijke brief. Om een luid en helder tegengeluid te laten horen, roepen de COC’s door heel het land op om aanstaande zaterdag 15 april de regenboog te hijsen.

Bij COC Eindhoven werd afgelopen weekend door hooligans de regenboogvlag agressief van de gevel getrokken, kapot gemaakt en niet veel later elders in brand gestoken. Ook werd een vrijwilliger geslagen toen zij wilde ingrijpen. “U zult begrijpen dat dit een ingrijpende gebeurtenis is voor zowel de LHBTI+-jongeren, vrijwilligers, het COC - in het bijzonder COC Eindhoven en regio – en de Nederlandse LHBTI+-gemeenschap,” schrijven de COC’s in hun gezamenlijke brief. “Gelukkig zien wij als COC-verenigingen dat er op de sociale media en elders een luid en helder tegengeluid te horen is tegen deze walgelijke actie.” 

Nieuwe vlag

Aankomende zaterdag wordt daarom ook een nieuwe regenboogvlag opgehangen bij COC Eindhoven, Pand 54. Iedereen is uitgenodigd om samen met hen de nieuwe vlag te laten wapperen aan hun gevel. Dit gebeurt om 12:30 uur (inloop vanaf 12:00 uur), waarbij er na afloop de mogelijkheid is om na te praten onder het genot van een kop koffie of thee. 

Oproep om signaal af te geven

De COC’s roepen alle gemeenten en provincies in Nederland, en ook het bedrijfsleven, (betaald)voetbalorganisaties en ieder ander op om zaterdag een zelfde signaal af te geven en de regenboogvlag te hijsen. “Een krachtig signaal, waarmee we LHBTI+-jongeren, de vrijwilligers, COC Eindhoven en regio en alle LHBTI+-personen een hart onder de riem steken en de LHBTI+-gemeenschap in Nederland ziet dat de samenleving achter hen staat,” zo schrijven de COC’s. “Het is een uitstekend moment om in Nederland te laten zien dat dit gedrag, deze haat en agressie tegen LHBTI+-personen, breed wordt afgekeurd.”