KPN bezig met aanleg glasvezel

Nieuws
Aanleg glasvezel in Klein Heiligland
Aanleg glasvezel in Klein Heiligland (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Bodemsanering staat er met koeienletters op de banieren van de hekjes waarachter een groep in blauw gestoken pakken in sneltreinvaart de straatstenen loswrikken, het zand eronder tot 45 centimeter wegscheppen en dan de bundel dunne oranje glasvezeldraden bovenop de andere leidingen en buizen leggen.

Door Willem Brand

“Huh, bodemsanering, dat is toch niet de goede boodschap,” zegt een vrouw die over de Gedempte Oude Gracht loopt. “Waarom zijn ze dan bezig met dit neer te leggen?” Zij denkt dat er een luchtje aan zit.

Serviërs en Grieken

De krant vraagt het aan een man in een blauw pak. Hij blijkt uit Servië te komen en wijst op een andere man verderop. Hij zou beter Engels praten. Dat valt tegen. Hij vertelt dat hij al twee jaar in Kerkrade woont en met een groep landgenoten en Grieken het hele land doortrekt om dit werk te doen. Ze hebben Rotterdam, Groningen en Amsterdam al gehad. Mooie steden, vindt hij. Eigenaar Jaap Dost, van Muijs Kantoor & Kado, is onder de indruk van hun werk.

Als Jaap zijn winkel uitstapt, wil het toeval dat een man in een groen hesje wel Nederlands spreekt. Hij zegt de boel in de gaten te houden. Waarom er op de banieren ‘Bodemsanering’ en ‘Vervuilde grond’ staat, wil Jaap weten. De man legt uit dat er mogelijk zware metalen en PAK’s (vervuilde organische stoffen) in de grond zitten en dat de milieuwet vereist dat er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Vandaar die beschermende kleding. Maar het is absoluut niet gevaarlijk. Jaap Dost: “Ze gaan als een speer en zijn nog beter dan stratenmakers.” De man lacht en zegt dat hij dat compliment gaat doorgeven.

Gaslucht

Maarten Breuker, bewoner van Klein Heiligland, vertelt dat er die ochtend bij hem werd aangebeld: “We ruiken een gaslucht, zei een man. Liander is langs geweest en heeft de koppelingen nagekeken. Alles is orde. Breuker heeft weer gas.” Hij vertelt ook dat KPN heeft gebeld. “Of ik een aansluiting wilde. Ik heb toegestemd, misschien wil de volgende bewoner KPN als provider. Ik heb nu Ziggo.” KPN meldt dat er akkoord is gevraagd aan alle bewoners om de snelle vezel aan te sluiten op je netwerk. Als je het later wilt laten doen, kost het je geld. En ja, de bedoeling is dat de hele stad van glasvezel wordt voorzien. Het is nog niet bekend op welke termijn heel Haarlem is aangesloten.