JINC Baas van Morgen-leerlingen nemen stokje over

Nieuws
Cedric van der Meulen van Kennemerhart met nieuwe baas Efnan Turna.
Cedric van der Meulen van Kennemerhart met nieuwe baas Efnan Turna. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM/REGIO - Op 1 juni organiseerde JINC het jaarlijkse evenement JINC Baas van Morgen. De top van toonaangevende Nederlandse organisaties stond haar stoel af aan een leerling die opgroeit in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. “Zij doen een waardevolle ervaring op voor later. En de organisaties versterken hun binding met de maatschappij en hun betrokkenheid bij kansengelijkheid,” weet JINC-directeur Daniël Roos.

Bijna 500 jongeren kregen tijdens JINC Baas van Morgen de leiding over bijvoorbeeld een (beursgenoteerde) onderneming, ministerie, theater of uitgeverij. Leerlingen tussen de 10 en 16 jaar zwaaiden de scepter bij onder andere VodafoneZiggo, het Concertgebouw en de KNVB. JINC Baas van Morgen is een feestelijk evenement voor jongeren die via hun eigen netwerk weinig tot geen toegang hebben tot de top van deze organisaties. Als JINC Baas van Morgen schuiven zij aan bij vergaderingen, spreken ze medewerkers toe en geven ze hun visie op een bepaald vraagstuk. Al sinds de eerste editie in 2015 doen bedrijven zoals ING en TomTom mee met JINC Baas van Morgen. Dit jaar verwelkomde JINC talloze nieuwe organisaties, waaronder Mastercard, het Groninger Museum en BDO. In Kennemerland deden meer dan 20 bazen mee met JINC Baas van Morgen. Onder andere Gemeente Haarlem, Haarlemmermeer en Heemskerk, Rabobank, PWN en Digital Realty en Kennemerhart ontvingen voor één dag nieuwe bazen.

Kruiwagen

JINC-directeur Roos: “We weten dat de leerlingen veel leren van deze dag. Ook geeft het meelopen een enorme boost aan hun zelfvertrouwen. En minstens zo belangrijk: ze komen op een veilige, laagdrempelige manier letterlijk en figuurlijk buiten hun comfort zone. Zoeken de leerlingen een stageplek, advies of begeleiding bij een baan? Dan hebben ze na deze onvergetelijke dag het telefoonnummer van een invloedrijke kruiwagen op zak.” Ook voor de deelnemende organisaties is JINC Baas van Morgen waardevol. Ze zetten zo hun engagement voor kansengelijkheid kracht bij, inspireren hun medewerkers en doen verrassende inzichten op voor het vraagstuk dat de leerling behandelt.

Speciale elementen

Een aantal speciale elementen maakte JINC Baas van Morgen dit jaar extra bijzonder. Roos: “We zijn trots dat JINC Baas van Morgen ook de politiek in beweging brengt. Zo staan naast minister Dennis Wiersma van Onderwijs, nog drie ministers dit jaar hun stoel af aan een leerling: Robert Dijkgraaf, Sigrid Kaag, en Carola Schouten.”
Nog een unicum is dat de organisatie in Amsterdam een JINC Baas van Morgen ‘girls only’ editie introduceerde, speciaal voor meisjes. Daarmee wil JINC extra aandacht vestigen op genderongelijkheid en in het bijzonder het glazen plafond.