Sebastian Mikolajczak ontvangt penningprijs Teylers Museum

Nieuws
 Sebastian Mikolajczak
Sebastian Mikolajczak (Foto: FOTO: Hilde de Wolf)

HAARLEM - Een penning met kleine blauwe plastic flesjes erin, samengeklonterd tot een eiland, drijvend in echt water. Scheherazade met spelden in zich gestoken, verwijzend naar een roep om vrijheid voor vrouwen in Saoedi-Arabië.  Het zijn voorbeelden uit het veelzijdige oeuvre van de Poolse kunstenaar Sebastian Mikolajczak (1975), die donderdag 8 juni de vijfjaarlijkse Jaap van der Veen/Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal ontving in Teylers Museum.


De prijs is een internationale prijs voor hedendaagse penningkunst en gaat naar een kunstenaar van wie het werk een belofte vormt voor de toekomst. De prijs bestaat uit 10.000 euro, een publicatie en een presentatie in Teylers Museum. De in 2022 overleden verzamelaar en schenker Jaap van der Veen heeft de prijs samen met Teylers Museum ingesteld. Jan Pelsdonk, conservator Numismatische Collecties: ‘Wij zijn Jaap van der Veen bijzonder dankbaar dat hij met zijn nalatenschap veelbelovende kunstenaars ondersteunt. De prijs sluit aan bij de eeuwenoude traditie van Teylers Museum om kunst en wetenschap te bevorderen en hedendaagse ontwikkelingen in het museum te laten zien.’

De jury, bestaande uit Philip Attwood (voormalig hoofdconservator van het Department of Coins and Medals, British Museum en president van de International Art Medal Federation FIDEM), Jan Pelsdonk (conservator Teylers Museum), Marjan Scharloo (voormalig directeur Teylers Museum) en Tetsuji Seta (voorgaande winnaar van de Prijs, Japan), koos Mikolajczak uit vijf genomineerden als winnaar. 

Wereldpolitiek

Mikolajczaks werk onderscheidt zich door een onverwachtse toepassing van de meest uiteenlopende vormen en materialen. Het ontwerp en de materialen dienen altijd de boodschap die de kunstenaar over wil brengen. Zijn penningen bestrijken een breed scala aan onderwerpen, variërend van grote gebeurtenissen in de wereldpolitiek tot meer persoonlijke zaken. Zijn interpretaties zijn urgent en gelaagd, vaak met een vleugje humor die – afhankelijk van het onderwerp – wrang of vriendelijk kan zijn.


New Island

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking verschijnt de Engelstalige publicatie The World and its People - Art Medals by Sebastian Mikolajczak, geschreven door kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager. In de vernieuwde Penningvitrine van Teylers Museum is tot en met 1 oktober een brede selectie uit het werk van Mikolajczak te zien.

Uitgestrekt verzamelgebied
Teylers Museum heeft een uitzonderlijke collectie met zo’n 18.000 munten en penningen, die zijn oorsprong vindt bij de collectie van Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Het is de oudst bewaard gebleven particuliere penningverzameling in Nederland. Het verzamelgebied strekt zich uit van de zevende eeuw voor Christus tot aan de huidige tijd.