Resten van middeleeuwse poort gevonden bij werkzaamheden

Nieuws
Paul van Kempen, archeoloog bij gemeente Haarlem, had de ontdekking niet verwacht. “De oorspronkelijke brug voor de poort is in 1927 vervangen. We hadden gedacht dat de resten van de poort daarbij meer verstoord zouden zijn.
Paul van Kempen, archeoloog bij gemeente Haarlem, had de ontdekking niet verwacht. “De oorspronkelijke brug voor de poort is in 1927 vervangen. We hadden gedacht dat de resten van de poort daarbij meer verstoord zouden zijn. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Bij werkzaamheden aan de Schalkwijkerbrug zijn resten van een middeleeuwse stadspoort gevonden. De Schalkwijkerpoort stamt uit de 15e eeuw. Tot nu toe werd gedacht dat er weinig meer van terug te vinden was.

 Bij werkzaamheden aan de Schalkwijkerbrug zijn delen van de voet van de oude poort en een deel van de bogen van de oude brug tijdelijk zichtbaar geworden. Paul van Kempen, archeoloog bij gemeente Haarlem, had de ontdekking niet verwacht. “De oorspronkelijke brug voor de poort is in 1927 vervangen. We hadden gedacht dat de resten van de poort daarbij meer verstoord zouden zijn. De vondst van de muurresten geeft ons een kans om meer te weten te komen over de wijze waarop de poort is gebouwd, de datering en de precieze ligging.”

Gedenksteen

De muurresten blijven in de bodem bewaard, onder de vernieuwde Schalkwijkerbrug. Omdat zij inmiddels weer zijn toegedekt is er voor Haarlemmers weinig te zien. Als de werkzaamheden aan de brug klaar zijn, wordt een gedenksteen geplaatst.