Over persoonlijke grenzen in ‘Buitenstaanders’

Nieuws
De groep van Sara Maëla beweegt als een groot levend organisme
De groep van Sara Maëla beweegt als een groot levend organisme (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Wat is er mooier dan zelf een voorstelling maken? Bij Danshuis Haarlem kregen negen dansers in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar de gelegenheid de touwtjes voor een productie helemaal in handen te nemen. Van het verzinnen van het verhaal en het verbeelden ervan tot en met het zoeken van sponsors en het maken van de promotieflyer.

Door Willem Brand

Op donderdag 14 september tien dagen voor de uitvoering, neemt de krant een kijkje bij een repetitie. Cato, Helene, Berlinde, Sara, Camille, Anouk, Luce en Max dansen gemiddeld zeven uur per week. Max en Camille doen dat al vijf jaar, de rest al tien. Dat is te zien.

Super intensief

Je komt ogen te kort om iedereen te volgen. Maar soms beweegt de groep als een groot levend organisme. Brein en lijf van de dansers moet op volle toeren samenwerken. Camille: “We moeten ontzettend veel onthouden. De opening is super intensief, en in het middenstuk staan we dicht op elkaar en moet je heel goed op elkaar letten.” Niet voor niets volgt vanaf de kant de aanwijzing: “Maak niet te grote stappen om botsingen te voorkomen.” 

Persoonlijke grenzen

Het stuk losjes gebaseerd op Griekse mythe gaat over gastvrijheid, een hoogst actueel thema. Het verhaal start als er een vreemdeling in het dorp arriveert. Als kijker probeer je te achterhalen hoe dat wordt vertaald. Luce: “Soms verbeelden we als groep het dorp en de emoties van twijfel, haat maar ook verbinding die naar boven komen.” Anouk: “Je wilt ook niet dat een ander over jouw persoonlijke grenzen gaat.” 

Bijzonder concept

Het is een mooie leerervaring, vindt artistiek leider Sara Maëla, en geeft ze een goede indruk wat er allemaal bij komt kijken. “De groep speelt volgens een bijzonder concept: ze spelen de voorstelling van 20 minuten, daarna is er gelegenheid tot vragen stellen en dan volgt dezelfde voorstelling nog een keer.” Cato zegt het zo: “We leggen het verhaal uit en hopen dat het publiek dan anders gaat kijken.”

Op 24 september wordt de voorstelling om 17.00 en 20.15 uur gespeeld in theater De Luifel in Heemstede. Kaarten € 11 via tickets.danshuishaarlem.nl