Dit jaar al 8.545 keer ingebroken in auto’s in Noord-Holland

Nieuws
Er is dit jaar al 8500 keer ingebroken bij auto's in Noord-Holland
Er is dit jaar al 8500 keer ingebroken bij auto's in Noord-Holland (Foto: Unsplash)

HAALREM - In 2023 is al minstens 8.500 keer ingebroken in Noord-Hollandse auto’s. De provincie is hiermee zelfs goed voor bijna een kwart van alle auto-inbraken in heel Nederland. Vooral in Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer is het oppassen geblazen: hier waren dit jaar tot nu toe de meeste slachtoffers. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie.

In Amsterdam werd tijdens de eerste tien maanden van het jaar het vaakst ingebroken in een auto. Er werden hier deze periode 5.643 inbraak-meldingen gedaan, wat neerkomt op twee derde van alle auto-inbraken in de provincie. Amsterdam is hiermee zelfs koploper van heel Nederland. Andere Noord-Hollandse gemeenten met veel auto-inbraken zijn Haarlem (385) en Haarlemmermeer (351), al liggen deze aantallen opvallend veel lager dan in de hoofdstad.

November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.

Stijgend aantal auto-inbraken in Noord-Holland

Het aantal Noord-Hollandse auto-inbraken van januari tot en met oktober ligt hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het gaat om een toename van 603 inbraken (+7,6%). Wel zijn er grote lokale verschillen en de grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

Amsterdam: toename van 573 auto-inbraken Haarlem: toename van 176 auto-inbraken Haarlemmermeer: toename van 88 auto-inbraken Zaanstad: toename van 35 auto-inbraken Laren: toename van 33 auto-inbraken

Er is ook beter nieuws: in 27 Noord-Hollandse gemeenten nam het aantal auto-inbraken juist af. Vooral in Hilversum was een sterke afname te zien (-127), net als in Den Helder (-59) en Dijk en Waard (-28).

Grootste kans op inbraak in Amsterdam

In Amsterdam staat je auto het minst veilig geparkeerd. Nergens in Noord-Holland en zelfs in heel Nederland is de kans op een auto-inbraak zo groot als in deze gemeente. Per 1.000 auto’s die hier geregistreerd staan, waren er dit jaar tot nu toe 21,6 auto-inbraken. Dit is veel meer dan het provinciale gemiddelde van 6,7. Ook in Laren (9,5 auto-inbraken per 1.000 auto’s), Ouder-Amstel (8,8) en Amstelveen (7,1) zijn veel auto’s doelwit.

Waterland en Drechterland zijn dit jaar vooralsnog de veiligste gemeenten van Noord-Holland. Per 1.000 auto’s zijn hier de eerste 10 maanden van 2023 ‘slechts’ 0,4 auto-inbraakincidenten gemeld.