Claudia Hoogveld zette de depressie om in lichtheid

Nieuws
Links Claudia Hoogveld, rechts Marcia Kroes
Links Claudia Hoogveld, rechts Marcia Kroes (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Tijdens haar boekpresentatie in het Verhalenhuis is er een moment dat de schrijfster en kunstenaar Claudia Hoogveld (65) zich herinnert hoe ontheemd ze zich als negenjarige op het schoolplein voelt: “Het lijkt wel of iedereen weer hoe het moet, ik heb geen idee.” Vijfenvijftig jaar later maakte ze een boek dat zij de titel ‘Binnenstaander, een bemoedigend boek over een lastig leven’ meegaf.

Door Willem Brand

Ook haar kleurrijke abstracte schilderijen en figuratieve linosneden kregen een plek. “Scheppen brengt me in een wereld waarin ik me thuis voel.”

Depressie slaat lam

Ze zegt in haar jeugd een gezegend leven te hebben gehad. Dat gaf haar later ook zo’n schuldgevoel. Depressie is een beest dat een mens lamslaat. Je kunt er niet onder de dekens voor wegkruipen. Ruim honderd vrienden, collega’s en geïnteresseerden maken het feestje van de presentatie compleet. Ook omdat je het als mens niet alleen kan. Daarom is het ook zo mooi dat haar zus Guusje het boekenbal opent met het pianostuk ‘for Mattia’, geschreven voor een jonge vrouw die ervoor koos haar leven te beëindigen.

Gekozen voor het licht

De gedachte aan zelfdoding stak bij Claudia tijdens donkerzwarte periodes ook de kop op. “Ik heb het vaak willen opgeven. Dan dacht ik: Mag ik verdwijnen,” zegt ze in een openhartig gesprek met Marcia Kroes. Eigenlijk zou de schrijfster in gesprek gaan met tv-persoonlijkheid Maarten Dammers, maar die zegde een week voor de heilige dag af. De honneurs worden waargenomen door Marcia, een van de initiatiefnemers van de Herstelacademie. Eigenlijk wel een goede speling van het lot. Die levensschool was voor Claudia meer dan een lichtpunt in moeilijke tijden. Ze geeft er creatieve workshops.

Jezelf vleugels geven

Juist het delen van je ervaring en gevoel kan psychisch kwetsbare mensen het goede zetje geven. Claudia maakt een kanttekening: “Als ik me ellendig voel, zie je me niet.” In het boek schrijft ze: ‘Het zelfvernietigende’ was zo sterk en ik had geen weerwoord. Alsof al die maanden van depressie aanstellerij zouden zijn geweest als het me opeens wel lukt goed voor mezelf te zorgen.’ Een hulpverlener geeft handvatten, maar je moet toch zelf het herstelwerk doen. Haar levenslust won het, ze gaf zichzelf vleugels door erover te schrijven en kunstig te ‘klieren’. De omslag van haar boek van geschilderde vleugels spreekt boekdelen. Het gevoel ontheemd te zijn, is weg. “Ik schaam me niet meer voor wie ik ben.” 

Presentator en liedjeszanger Ruud van den Broek die als Franswa Poerkwapa de middag fijn in goede banen leidde, eindigde met een muzikale ode: ‘Claudia is professioneel, maar toch een heel lief mens. Dat zie je niet zo vaak, en ze is erg intens. Nooit oppervlakkig of ongeïnteresseerd, ik heb van haar al veel levenslessen geleerd’.

Haar boek (€ 29,90) is te bestellen via choogveld@planet.nl of 06 2510 1583