Vrouwen zijn op straat nog steeds vogelvrij

Nieuws
In een fietstunneltje bij ijsbaan Haarlem werd de tekst Stop geweld tegen vrouwen ‘achtergelaten’
In een fietstunneltje bij ijsbaan Haarlem werd de tekst Stop geweld tegen vrouwen ‘achtergelaten’ (Foto: Ron Moelijker)

HAARLEM - Wereldwijd kleurden gebouwen en vrouwen zaterdag 25 november oranje om aandacht te vragen voor veiligheid van vrouwen thuis en op straat. Voordat in Haarlem een trits aan bekende gebouwen werd belicht, was er in de Doopsgezinde kerk een memorabele aftrap van de campagne ‘Stop geweld tegen vrouwen’.

Door Willem Brand

De organisatie was in handen van Zonta Kennemerland-Zuid, Soroptimist Club Haarlem, Soroptimist Club Haarlem-Kennemerland en VVAO Haarlem. 

Voed je zonen op

In haar voordracht stond Garance Reus, directeur van Plan International, stil bij de onverbiddelijke feiten. Een meerderheid van vrouwen heeft ongewenst seksueel contact op straat of online. Het gevolg van je op straat onveilig voelen, is dat meisjes b.v. niet naar een avondschool durven en zo hun talenten niet kunnen ontplooien. Onveiligheid leidt tot (nog meer) ongelijkheid. ‘Voed je zonen op’ is een van de suggesties die ze deed. 

Pijnlijk en treffend

De woorden die het hart van de circa honderd vrouwen het meest raakten, kwamen van spoken word-performer Saskia de Vries: ‘Hoe mag ik vrouw zijn in de stad, hoe vrouw mag ik zijn, hoe vrij mag ik zijn als ik moet jagen op veiligheid?’. Komend van het platteland dacht ze in de stad veilig te zijn, zei ze in haar intro, daar had ze zich erg in vergist. Met de zin: ‘Ik kwam thuis in een lichaam dat niet meer van mij is’, verwoordde ze treffend en pijnlijk tegelijk een ervaring die 1 op de 3 vrouwen wereldwijd meemaken.

Goede verlichting

De statistieken liegen niet. Vrouwen zijn niet veilig in de openbare ruimte. Om die reden ondernam het campagneteam op 17 november een stadsschouw op de fiets langs een aantal onveilige plekken. Deze plekken zijn geïnventariseerd bij een onderzoek in 2019. Leida Sassen van Zonta Kennemerland-Zuid pleitte voor betere verlichting en in sommige gevallen zoals de fietstunnel onder de Randweg plaatsing van spiegels. Wethouder Diana van Loenen beloofde het resultaat te gaan bespreken, maar zei ook dat “fietspaden door parken en langs de Hout expres donker zijn vanwege de natuurgedachte.”