Ramp-Zaligheid is een ode aan humor en fantasie

Nieuws
Bij Wim meldden zich mensen uit andere wijken die zich in hem herkenden en ook hun ervaringen aan het witte papier wilden toevertrouwen
Bij Wim meldden zich mensen uit andere wijken die zich in hem herkenden en ook hun ervaringen aan het witte papier wilden toevertrouwen (Foto: Wim Bitter)

HAARLEM - Zijn vrouw heeft geen kind aan hem. Wim Bitter is niet van zijn schrijftafel weg te slaan. Behalve dan om zijn twee honden uit te laten, bij de buurtsuper een overlevingspakket te halen en al wandelend inspiratie voor een boek op te doen.

Door Willem Brand

Zijn laatste boek heet Ramp-Zaligheid en gaat over de wijk waar hij al 52 jaar woont: het Ramplaankwartier. Het is zijn tweede boek over de wijk, zijn eersteling heette Ramplariekoek! Wat als de wijk anders had geheten, was zijn schrijvershart dan net zo vol vuur geweest (grapje)? Het idee ‘wijkboek’ sprak andere pensionado’s aan. Dat bleek wel uit de reacties op de column van buurtgenoot en columnist Frans van Deijl in Haarlem Dagblad over het eerste boek. 

Sociale vruchten

Bij Wim meldden zich mensen uit andere wijken die zich in hem herkenden en ook hun ervaringen aan het witte papier wilden toevertrouwen. Het onderwerp is immers dicht bij huis, het nieuws ligt als je Wim mag geloven op straat en je plukt ook nog eens de sociale vruchten. Mits de verhalen natuurlijk niet al te zeer op tenen trappen. Het moet wel gezellig blijven. Wim heeft daar iets op gevonden: humor. Laat je niet door zijn achternaam op het verkeerde been zetten, Wim schrijft om zichzelf en de lezer op te vrolijken. Het zijn verhalen met een knipoog. 

Mooi is natuurlijk als het stof tot praten oplevert zoals die over de ‘wijkinburgering’. Of over huisdieren – altijd een fijn onderwerp - of over de preparateur Philippo die gespecialiseerd is in het prepareren voor de eeuwigheid van vogels en zoogdieren uit Europa. Wie schrijft die blijft en houdt zijn hersenpan in beweging. Een lekker leesbaar boek van een humorist pur sang, dat extra allure krijgt door de mooie collages die Wim er eigenhandig bij maakte. Zoals die hiernaast ‘Zicht vanuit het Ramplaankwartier’.

Zeker iets voor onder de kerstboom: 45 verhalen en evenzovele collages voor maar € 10, te koop bij De Houten Hond in het Ramplaankwartier en Primera in Overveen.