Platform Bus-kruit klaagt over proces Stationsplein: ‘Worden zorgen wel serieus genomen?’

Nieuws
De werkzaamheden voor de herinrichting van het Stationsplein gaan in 2027 van start
De werkzaamheden voor de herinrichting van het Stationsplein gaan in 2027 van start (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - Platform Bus-kruit Haarlem heeft op X geklaagd over het proces rond de herinrichting van het Stationsplein. Volgens hen staan bewoners al met 0-1 achter omdat in het voorstel nu al voorkeursvarianten van andere partijen staan. 

,,Goed dat er wordt nagedacht over het nieuwe Stationsplein. Wij waren wel verbaasd dat enkele partijen waaronder de provincie en Connexxion al hebben kunnen aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat en dat bewoners uit de Stationsbuurt over het plan niet vooraf zijn geïnformeerd’’, tweet het platform in reactie op D66-raadslid Joris Krouwels, die het onderwerp aansneed op X.

Precedent

Bus-kruit geeft verder aan dat daardoor de indruk wordt gewekt dat andere partijen een streepje voor hebben. ,,Worden onze zorgen wel serieus genomen?’’ Krouwels geeft in een reactie aan van wel, maar zegt ook: ,,Het is onmogelijk om altijd tegelijk met iedereen - elke stakeholder - aan tafel te zitten. Dat gaat niet. De vervoerders (en niet te vergeten de vastgoedpartij) hebben een wezenlijk ander belang.’’

Het Platform begrijpt dat, maar benadrukt: ,,Dit zet een stevig precedent voor de verdere uitwerking en geeft bewoners en ondernemers in het gebied het gevoel alsof ze al 0-1 achter staan. Wij vinden het zorgelijk dat hiervoor is gekozen.’’

De gemeente wil graag met bewoners, reizigers en andere groepen gebruikers praten over de plannen om het Stationsplein opnieuw in te richten. Samen wil de gemeente de beste oplossingen vinden en daarbij kennis en ervaring van burgers meenemen. Burgers kunnen nu kiezen uit twee varianten. In de plannen, die te lezen zijn op de website van de gemeente, staat dat in het ene variant dat bussen niet meer over de Kruisweg gaan. In de andere variant wordt het fietspad op de Jansstraat verbreed.

Werkzaamheden

In de loop van 2024 moet duidelijk worden hoe het Stationsplein heringericht zal worden. De daadwerkelijke bouwwerkzaamheden gaan in 2027 van start.