HEBBES gratis jeugdtheater voor gezinnen met een HaarlemPas

Nieuws
Het is de zesde voorstelling van WIRWAR Producties, en bij vier ervan heeft de groep kaarten beschikbaar gesteld voor mensen die om financiële redenen niet naar theater kunnen
Het is de zesde voorstelling van WIRWAR Producties, en bij vier ervan heeft de groep kaarten beschikbaar gesteld voor mensen die om financiële redenen niet naar theater kunnen (Foto: Ayla Maagdenberg)

HAARLEM - HEBBES heet de nieuwe voorstelling van het Haarlemse circustheater-gezelschap WIRWAR Producties. Het is door de samenwerking met muziektheatercollectief Frisse Oren een acrobatische muziekvoorstelling die omdat er niet in gepraat wordt toegankelijk is voor kinderen vanaf 4 jaar en (groot)ouders, van welke culturele achtergrond ook. Op zaterdag 3 februari kunnen gezinnen in bezit van een HaarlemPas, gratis naar HEBBES in De Schuur.

Door Willem Brand

Het is de zesde voorstelling van WIRWAR Producties, en bij vier ervan heeft de groep kaarten beschikbaar gesteld voor mensen die om financiële redenen niet naar theater kunnen, vertelt regisseur Laura van Hal. “Cultuur is voor iedereen en dat is het omdat kaartjes best duur zijn nu niet. Ik wil niet dat theater een eliteding is.”

Laagdrempelig

Voor het eerst werkt WIRWAR samen met Frisse Oren. Van Hal: “Frisse Oren zet muziek en beweging in om een verhaal te vertellen. Wat dat verhaal is, dat is aan het publiek. Die kunnen hun verbeelding de vrijeloop laten. Door de coproductie komt daar acrobatiek bij, waarmee het thema vasthouden en loslaten fysiek verbeeld wordt. Een unieke combinatie. Het is tof, het Is circus en ideaal voor kinderen om kennis te maken met theater.”

Vasthouden en loslaten

Hoe abstract het ook lijkt, het thema is universeel. Van Hal: “Het gaat over vasthouden en loslaten. Er ontstaat een soort hebzucht over de instrumenten, maar ook over het vasthouden van mensen. Dat laatste kan fijn zijn, maar ook verstikkend. Als je iets te strak vasthoudt, is de kans groot dat je het kapot maakt. En als je alleen maar loslaat, gebeurt er ook niks. Het gaat over de balans tussen die twee. Dat probeer ik in acrobatiek weer te geven.”

Van Hal: “Het is fijn dat we het weekeinde de beschikking hebben over de zaal. Daarom kunnen we op zaterdag iedereen uitnodigen voor wie theater een te grote uitgave is. Elke theatermaker is toch ook een kleine wereldverbeteraar.”

Zaterdag 3 februari in De Schuur, aanvang 16 uur. Aanmelden bij Loïse Wolfs via loise@schuur.nl