Hoe de regenboogbankjes er toch kwamen: “Laat zien wie je bent en van wie je houdt”

Nieuws
Antoinette Wijnoogst, Fred Rosenhart, Eva de Raadt, Ruud Steenbergen, Yvonne van Schie en Riet Ooms
Antoinette Wijnoogst, Fred Rosenhart, Eva de Raadt, Ruud Steenbergen, Yvonne van Schie en Riet Ooms (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - De bank nabij het Cruyff Court op de Floris van Adrichemlaan was door Gay Haarlem speciaal gekozen, vertelde Ruud Steenbergen. Na de juiste kleurenmetamorfose werd die als regenboogbank herboren en nog wel op 14 februari, Valentijnsdag.

Of die datum speciaal gekozen was? Het was een ideetje van de gemeente, verklapte Steenbergen, maar het kwam mooi uit. “Op de dag van de verborgen liefde is het goed dat je kan laten zien wie je bent en van wie je houdt.”

Zijspoor

Na drie jaar was de kogel door de spreekwoordelijke kerk. Het idee voor vier regenboogbankjes in Schalkwijk was door gemeentelijke wisselingen van de wacht en wat getouwtrek tussen betrokken instellingen als Bureau Discriminatie, Gay Haarlem, COC, Spaarnelanden en de vier Schalkwijkse wijkraden een beetje op een zijspoor beland. Totdat plots na een lange radiostilte de bankjes er in oktober 2023 ineens stonden. “Je kunt mij wel uitnodigen,” zei Steenbergen, “Maar het zijn kleurrijke bankjes en geen regenboogbankjes.”

Inspectie

Bij nadere inspectie bleek dat er maar vijf van de zes regenboogvlagkleuren op waren geschilderd. De schilders zagen vijf planken en gaven ze allemaal een kleur. Uh, niet goed geïnstrueerd helaas. Wethouder Eva de Raadt: “Net geen regenboog, dus moesten we weer met de kwast aan de gang.” En zo geschiedden, nu overdwars. De Raadt onthulde samen met Fred Rosenhart en Ruud Steenbergen, de regenboogambassadeurs, en de vier wijkraden het bankje in de Boerhaavewijk. En daarmee symbolisch ook de drie andere bankjes in Meerwijk, de Europawijk en de Molenwijk. In de hoop, zei Eva, dat “iedereen zichzelf mag zijn in de openbare ruimte.”