Inwoners Ramplaankwartier krijgen voorlichting over zonnewarmtenet

Nieuws
Er werd een bord onthuld dat geplaatst gaat worden in de wijk
Er werd een bord onthuld dat geplaatst gaat worden in de wijk (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - In het zonnewarmtenet gaan bewoners van het Ramplaankwartier warmte opwekken door middel van PVT-panelen (thermische zonnepanelen) op de daken. De warmte die in de warme maanden wordt opgewekt, gaat het buurtwarmtenet in en wordt opgeslagen in de grond, om in de winter gebruikt te worden. Het water is dan ongeveer 16 graden en wordt in de woning verder verwarmd door een warmtepomp. Dit is in het kort het zonnewarmtenet.

Op 13 februari 2024 stroomde de gymzaal van de Beatrixschool vol voor het jaarlijkse wijkevent over het zonnewarmteproject. Een informatie-avond voor alle wijkbewoners met als thema: Hoe staat het ervoor? De belangrijkste boodschap was: er is veel gerealiseerd en er zijn ook nog wat puzzels te maken, maar alle seinen staan op groen!

Bord

Het publiek hoorde onder andere wat er komt kijken bij de realisering van het buurtwarmtenet, over noodzaak en nut van het Zonnewarmte-advies en over hoe Droppie Water met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden in het toekomstige buurtwarmtenet zou rondzwemmen en zijn warmte afgeeft. Er werd een bord onthuld dat geplaatst gaat worden in de wijk, waarop staat: Welkom in het Ramplaankwartier, de eerste Zonnewarmtewijk; Duurzame warmte, voor en door de buurt.

Joacim de Kam van gemeente Haarlem vertelde dat het Ramplaankwartier een bijzondere wijk is en dat juist hier het zonnewarmtenet als pioniersproject kán en waarom het zo’n efficiënte methode is. Emma Penn, ook van gemeente Haarlem, is projectleider van het infrateam dat het buurtwarmtenet ontwerpt en zorgdraagt voor de realisering. Op haar tijdlijn was te zien dat naar verwachting in 2025 de schop in de grond gaat en dat in 2026 de eerste woningen aangesloten kunnen gaan worden.

Na afloop van de presentatie dromden de aanwezigen om de standjes waar voorbeelden van isolatiematerialen te zien waren, en ook de nieuwste PVT-warmtepompen en PVT-panelen. Het wijkevent is in zijn geheel op film gezet en terug te kijken via ramplaankwartier.zonnewarmte.nl, kijk bij de video’s.

Zonnewarmte-advies en Openhuisroute

Ondertussen zijn veel wijkbewoners bezig hun woning te verduurzamen: isoleren, slim ventileren en kijken of de cv ook bij een lagere watertemperatuur comfortabele warmte afgeeft.

In het Ramplaankwartier zijn drie adviseurs werkzaam die per woning advies kunnen geven wat de bewoner het beste kan doen om te zorgen dat de woning klaar is voor het toekomstige buurtwarmtenet: het zonnewarmte-advies. Dit advies is al ruim 100 maal gegeven.

Wat gebeurt er verder in het Ramplaankwartier? In februari is de Openhuisroute Zonnewarmte gestart: regelmatig zijn er nu woningen te bekijken die al veel aan verduurzaming hebben gedaan. Buurtgenoten kunnen komen kijken hoe de bewoner bijvoorbeeld de isolatie heeft aangepakt, hoe een warmteterugwin-ventilatie-unit eruitziet en dat de benodigde warmtepomp inderdaad nauwelijks geluid maakt. Drie woningen in het Ramplaankwartier zijn zelfs al gasvrij op de zonnewarmtemanier, namelijk met een PVT-systeem.

Midden in de wijk is het zonnewarmteloket gevestigd dat twee ochtenden per week geopend is voor inloop. Hier kan men brochures halen, vragen stellen, informatie krijgen over het project. En de koffie staat altijd klaar.

Midden in de wijk is het zonnewarmteloket gevestigd dat twee ochtenden per week geopend is voor inloop
Het publiek hoorde onder andere wat er komt kijken bij de realisering van het buurtwarmtenet