Broedplaats Station Zuidwest feestelijk geopend

Nieuws
Van links naar rechts: Arman Ramzi, Tim Broersen en Diana van Loenen in de expositieruimte
Van links naar rechts: Arman Ramzi, Tim Broersen en Diana van Loenen in de expositieruimte (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Terwijl een groep Iraanse vluchtelingen in de ene ruimte aan het chillen is en een groep van acht vrouwen verderop aan een grote tafel een voorproefje krijgt van de cursus creatief schrijven, speelt in de aangrenzende door een glazen wand gescheiden ruimte de band Buurtsessies lekkere Engelstalige meezingers. Een uur of wat eerder had wethouder Diana van Loenen de broedplaats Station Zuidwest in de Stephensonstraat officieel geopend. 

Door Willem Brand

Eind december werden vloer en keuken vanuit de oude broedplaats De Stookkamer, die aan de overkant zat, verhuisd en door de handige klusser en buurtbewoner Soei Lim ingebouwd. “Er werd in een fonteintje afgewassen, niet zo hygiënisch. Gelukkig hebben we net warm water dankzij een boiler die we voor € 35 op de kop wisten te tikken. Nieuwprijs was € 235.”

Energie

De avond voor het openingsfeest had Soei samen met de uit Iran gevluchte Arman Ramzi nog de expositieruimte van licht voorzien. De lampen horen eigenlijk op een rails, maar die hadden ze niet op Marktplaats weten te kopen. Soei: “Tien stuks voor € 35, kun je niet laten lopen. Dan moet je soms wat creatief zijn om het toch te monteren.” En in één adem. “Het geeft veel energie om hier te werken.” Samen met zijn vrouw Tinka geeft Soei elke vrijdagmorgen chi kung, een energietraining met rustige bewegingen. ‘We doen het gratis, we zijn beiden gepensioneerd.”

Vluchtelingen

Na de workshops, het kinderatelier van de vrijwilligers Carst Terhorst en Jacqueline Moerkerk én genoemde chi kung, opent wethouder Diana van Loenen het ‘station’. Die wordt nu alleen bestierd door Tim Broersen omdat Mustafa Stalti zich heeft teruggetrokken. Tim nam zijn bedrijf HiWork mee. Daarmee helpt hij nieuwkomers in onze stad aan werk. Door Tim’s contacten is een groep Iraniërs actief geworden. Twee ervan Arman Ramzi en Hasan Abasnezhad exposeren hun werk. De foto’s van Arman zijn gemaakt in Iran, de tekeningen van Hasan tonen Haarlemse monumenten. Indrukwekkend werk van beiden. 

Nieuwe familie

Wethouder Van Loenen hoopt dat Station Zuidwest een ontmoetingsplek wordt voor zowel nieuwe bewoners als nieuwkomers. Jammer dat Hasan er niet is, zegt Soei, hij moest naar Ter Apel voor een eerste gesprek met de IND. Arman en zijn vrouw Mahsa hebben al drie gesprekken met de IND achter de rug. Ze zijn nog geen statushouder, maar lijken hun thuis helemaal te hebben gevonden. Arman werkte in Teheran bij een bank en Mahsa was kapster, zwem- en zumba-trainer. Fotograaf Arman deed hier al opdrachten voor De Schuur. 

“Ik heb hier een nieuw thuis gevonden. Mijn vrienden in Station Zuidwest zijn mijn familie,” zegt Arman nadat hij foto’s heeft gemaakt van de Iraanse groep Orchestre Partout. De naam is niet voor niets gekozen. Het Franse woord betekent ‘overal’. Wie vlucht uit een tirannieke dictatuur, is bereid elke plek waar mensen in vrede en vrijheid leven te omarmen.

Bekijk hieronder een videoimpressie: