Sprookje voor volwassenen over armoede

Nieuws
Scènefoto uit het volwassensprookje ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’
Scènefoto uit het volwassensprookje ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ (Foto: Sofie Knijff)

HAARLEM - In ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ wordt de realiteit van kinderarmoede als een sprookje voor volwassenen gebracht. Je stapt in de magische wereld van een 11-jarig kind. Hoe zouden zij ongelijkheid aanpakken als zij de baas in Nederland zouden zijn.

Door Willem Brand

Op basisschool De Meer werden lunchpakketten uitgedeeld, betaald door het Armoedefonds, vertelt Kaspar Jansen, sociaal verbinder bij Buurts in Da Vinci, het Huis van de Wijk.

Met 0-3 achter

Kaspar Jansen: “Alles staat op rood in deze wijk, qua inkomens- en kansenongelijkheid. Daarom koken we ook driewekelijks een maaltijd voor viereneenhalve euro. Ouders weten niet hoe het systeem werkt en krijgen het dus niet voor elkaar om hun kinderen de kansen te bieden die andere kinderen wel krijgen. Als je op school niet kunt trakteren als je jarig bent, ervaren kinderen dat ze niet ‘gewoon’ zijn. Als je bij je geboorte met 0-3 achterstaat en je moet je ook nog keihard knokken tegen onbegrip en vooroordelen, speel je al bijna een verloren wedstrijd.” Kasper zegt te hopen dat ze in de voorstelling kinderen mee laten doen die uit die situatie komen. Dan kun je ze namelijk in hun kracht zetten. 

Superkracht

Dat is ook de bedoeling, zegt regisseur Bas van Rijnsoever, die al vijf jaar bezig het thema armoede in (theater)lesmateriaal te vertalen. “We hebben honderden kinderen gevraagd over hun leven en hoe zij de wereld eerlijker willen maken. De ultieme vraag was: wat zou jij veranderen als jij superkracht zou hebben.” Bas zegt verbaasd te zijn over hoe overheden maar ook scholen armoede verstoppen. “Het maakt me kwaad over hoe bescheten we met kinderen omgaan. We beschermen ze, maar ontnemen ze daardoor de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Met de voorstellingen zeggen we eigenlijk: luister naar de kinderen. Ik denk soms dat een generatie soms juist agressiever wordt omdat ze niet hebben kunnen stoeien.”

Het thema is zwaar, maar door de metafoor van een sprookje is er de kapstok om het licht en poëtisch te maken. Bas: “In de voorstelling doet er steeds een kind mee, maar in het sprookjesdecor worden stukjes video van tientallen kinderen getoond.” Aanvang 20.00 uur, kaartjes via schuur.nl.