Joep van Deudekom doet boekje open over Haarlem-Schalkwijk

Nieuws
Joep van Deudekom
Joep van Deudekom (Foto: Janita Sassen )

HAARLEM-SCHALKWIJK - Aardig wat bekende Nederlanders groeiden op in de nieuwbouwwijk ingeklemd tussen Spaarne, Ringvaart en Schipholweg, zo ook cabaretier Joep van Deudekom die vroeger misdienaar was in de Goede Herderkerk en voetbalde bij TYBB. Op de derde historische middag van Genootschap Oud-Schalkwijk Haarlem (GOSH) is hij één van de sprekers.

“Wat een bijzondere uitnodiging!” schrijft hij verheugd en vertelt dat ‘Friet van Piet’ vroeger voor hem een soort Walhalla was. De televisiepresentator, cabaretier, columnist en schrijver groeide op aan de Oostenrijklaan en was later leraar op de Dag Hammerskjold School en het Dom Helder Camara College.

Ontwikkelingen

Eén van de eerste overdekte winkelcentra van Nederland ligt in Schalkwijk en ondergaat momenteel een metamorfose. Gerard Zwier, voormalige eigenaar van de lokale Intertoys, is er al decennia bij betrokken en zorgt als centrummanager voor de veiligheid, reparaties, schoonmaak en feestelijke aankleding. Hij vertelt in geuren en kleuren over de ontwikkelingen.

De honneurs om het landelijk gelegen ‘Van Meeterenhuis’ aan de Zuid-Schalkwijkerweg te belichten neemt nazaat Maarten van Meeteren op zich. Al in de middeleeuwen werd hier in het ‘Huis ter Weeuwen’ bier geschonken aan aanmerende schippers. Daarna volgde een veelvoud aan interessante functies voor dit oudste complex van Schalkwijk.

Een favoriet onderdeel, de nostalgische fotopresentatie, wordt door Marieke van der Leij gepresenteerd met een dwarsdoorsnede van de kiekjes die het afgelopen jaar op de GOSH-Facebookpagina geplaatst zijn.

Schalkwijker van het jaar

Reikhalzend kijken de bezoekers weer uit naar de onthulling van een ingezetene tot ‘Schalkwijker van het jaar 2024/2025’, een vast onderdeel van de Genootschapsmiddag. Wie mag de toorts dit jaar dragen?

Ook overhandigt wooncorporatie Ymere officieel een manshoge luchtfoto van de wijk aan GOSH die behoort bij de onlangs ingerichte historische fotowand in De Wereld.

Zaterdag 20 april 2024, inloop om 12.30 uur, aanvang 13 uur. Locatie: Wijkcentrum De Wereld, Laan van Berlijn 1, Haarlem. Kaartjes à €5 per persoon zijn te bestellen via e-mail: oudschalkwijk@gmail.com.