Veertig jaar in de zorg: Mirjam van der Sman krijgt glossy bij afscheid

Nieuws
Van Der Sman werd bij de uitreiking overmand door emoties
Van Der Sman werd bij de uitreiking overmand door emoties (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Toen Mirjam van der Sman dinsdag 20 februari uit handen van teamleider behandeldienst Nancy Diemeer haar glossy kreeg, werd ze overmand door emoties. Het afscheid dat haar in het restaurant van het Reinaldahuis ten deel viel, was niet alleen daardoor bijzonder.

Door Willem Brand

Na veertig jaar in de zorg te hebben gewerkt, waarvan 18 jaar voor Zorggroep Reinalda, koos Mirjam van der Sman (63) voor vervroegd pensioen. De fusie met Kennemerhart was niet de eerste reorganisatie voor haar maar wel de laatste. “Het is mooi geweest.”

Appeltjes oogsten

In de levensboom hingen felicitatiebriefjes van bewoners en medewerkers in de vorm van appeltjes. Op één ervan had mevrouw Verhaar geschreven: “Ik zal je missen Kuifje, je bent een vriendelijk mens en een schaap met vijf poten.” Nancy Diemeer: “Je mag trots zijn op wat je hier met de bewoners bereikt.” Mirjam studeerde af als fysiotherapeut, maar werkte al snel als medewerker reactivering en later als maatschappelijk werker. In 2006 werd ze adviseur nieuwe klanten voor Zorggroep Reinalda, later was ze als vitaliteitscoach helemaal op haar plek.

Menselijke maat

In het Reinaldahuis kreeg ze ook alle gelegenheid haar organisatietalent te ontplooien. Met uiteenlopende bijeenkomsten van de Roze Salon tot de jaarlijkse herdenking voor overledenen, van de Midwinterviering tot een symposium over zingeving en voltooid leven – met o.a. collega Greet Doornenbal als medeorganisator leek haar energiestroom onuitputtelijk. Echt naar een ander luisteren, daar begint goede zorg mee. Dat bracht Mirjam, zo blijkt uit de verhalen, in praktijk.

Met veel warmte bedankte Mirjam de bewoners: “Jullie zijn altijd een gids voor mij geweest.” En ja, met mevrouw Meijer (96) blijft ze tussen het fietsen naar de Waddeneilanden door eenmaal per week ‘vier handen’-spelen op de piano.