Bloemendaalse Lalita en Katinka actief voor basisscholen in Haïti

Nieuws
Lalita met Bon Timoun leerlingen.
Lalita met Bon Timoun leerlingen. (Foto: aangeleverd)

BLOEMENDAAL/PORT-AU-PRINCE - De Bloemendaalse Lalita en Katinka van Lamsweerde zetten zich in voor onderwijs en voedsel voor 580 leerlingen in Haïti In de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince. In de stad hebben afgelopen week twee basisscholen weer hun deuren geopend. De scholen waren al weken gesloten wegens de gewelddadige bendeoorlogen en de extreme onveiligheid op de straten in de hoofdstad.  Naast onderwijs krijgen de 580 leerlingen dagelijks een maaltijd aangeboden. De scholen doen er alles aan om van hun gebouwen een veilige plek te maken voor de leerlingen en families.


Met hun Nederlandse stichting Bon Timoun zetten Lalita en Katinka zich al jaren in voor goed onderwijs in Port-au-Prince, juist voor de allerarmsten. Het land wordt geconfronteerd met de vreselijke gevolgen van een niet aflatende chaos. Meer dan 43 leerlingen zijn door de gewelddadigheden wees geworden. Bon Timoun is vanaf de uitbraak van het geweld actief om meer donaties vanuit Nederland te krijgen voor haar drie scholen. De tot het leed aangetrokken én betrokken Bloemendaalse Lalita en Katinka: “Kinderen in het bijzonder zijn slachtoffer van de stress en het geweld. Velen hebben een ouder verloren. Veiligheid en ontspanning op school en een dagelijkse routine zijn essentieel voor deze kinderen. En de dagelijkse schoolmaaltijd is van levensbelang.”

‘Goed Kind’

Bon Timoun, wat ‘Goed Kind’ in het Haïtiaans Creools betekent, zet haar activiteiten inmiddels in voor drie basisscholen in de Haïtiaanse hoofdstad Port-Au-Prince met in totaal 580 leerlingen. Zij hebben bijna dagelijks contact met de schoolhoofden en teamleden. Ook in Haïti wordt onderwijs gezien als dé stap naar een betere toekomst.

De twee Bon Timoun basisscholen ABC de la Vie in Delmas en EMNJ-1 in Torcelle worden momenteel met veel kunst en vliegwerk opengehouden, terwijl de derde Bon Timoun school EMNJ-2 in Galette Grefin (één van de armste wijken van Port-au-Prince), nog altijd dicht is vanwege de bendes. Een deel van de bevolking rond deze school is naar Torcelle gevlucht, waardoor het leerlingenaantal van de EMNJ-1 school is gestegen van 185 naar 360 leerlingen.

Crisis Haïti 

Als armste land van het westelijke halfrond strompelt Haïti al decennia van de ene naar de andere crisis. “Sinds de moord op de president van Haïti in juli 2021 zijn de chaos, honger en inflatie enorm gestegen. De naar schatting bijna tweehonderd bendes in het land terroriseren hele stadsdelen met hun geweld, afpersingen, ontvoeringen en verkrachtingen. De bendes maken het bijna onmogelijk om aan voedsel, medicijnen of benzine te komen. De prioriteit is het geven van een dagelijkse maaltijd. En naast schoolwerk, krijgen de kinderen ook training om met de buitengewone stress om te gaan en leren ze hoe te ontspannen. Op zaterdag is er een extra club voor leerlingen en buurtkinderen. De school is uit golfplaat gebouwd, maar om meer veiligheid te creëren wordt er door leraren en ander onderwijspersoneel een stenen gebouw(tje) neergezet.”

Stichting Bon Timoun 

Latita en Katinka startten na de grote aardbeving in 2010 samen met een aantal Haïtiaanse jongeren de ABC de la Vie, een school voor kinderen die te arm waren om naar school te gaan. Dit uitte zich in 2018 in de oprichting van de Nederlandse stichting Bon Timoun,

Naast het genereren van gelden om de schoolactiviteiten en leraren te kunnen betalen, organiseert Bon Timoun in samenwerking met het European Sathya Sai Education Institute (ESSE) gratis trainingen in de pedagogie van menselijke waarden onderwijs voor karakterontwikkeling. Meer dan 180 leerkrachten en jongeren in Haïti hebben al deelgenomen aan de trainingen. De methode wordt met succes actief toegepast in de lessen op deze drie scholen. 

Meer informatie: 

www.bontimoun.com

Katinka tussen de kinderen in Haïti.