Eerste Zilveren Dukaat voor burgemeester Jos Wienen

Nieuws
Burgemeester van Haarlem Jos Wienen heeft het eerste exemplaar van de Zilveren Dukaat voor de Amsterdamse Poort in Haarlem ontvangen.
Burgemeester van Haarlem Jos Wienen heeft het eerste exemplaar van de Zilveren Dukaat voor de Amsterdamse Poort in Haarlem ontvangen. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - Burgemeester van Haarlem Jos Wienen heeft verleden week het eerste exemplaar van de Zilveren Dukaat voor de Amsterdamse Poort in Haarlem ontvangen. De dukaat is onderdeel van een nieuwe serie van de Koninklijke Nederlandse Munt, die focust op Nederlandse stadspoorten en toegangswegen.


De Zilveren Dukaat is een uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt, die wordt gemaakt in opdracht van het Ministerie van Financiën. De serie gaat langs alle twaalf provincies en licht één stadspoort of historische toegangsweg uit. De Amsterdamse Poort in Haarlem, die dateert uit de 14e eeuw, is de enige van twaalf middeleeuwse poorten in Haarlem die nog overeind staat.

De Amsterdamse Poort, ook wel Spaarnwouderpoort genoemd, is de eerste Haarlemse poort die in een document wordt vermeld. Historici hebben met onderzoek verschillende overblijfselen van een oude stadsmuur aan de voet van de poort gevonden.

Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Amsterdamse Poort’ staat hertog Karel van Egmond, ook bekend als Karel van Gelre, voor de stadspoort. Op het schild voor zijn linkerbeen staat het opschrift: MO.NO.ARG.REG.BELGII.HOL SEP’ ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII’ staat voor: Nieuwe Zilveren munt van het Koninkrijk der Nederlanden. HOL.SEP staat voor de provincie Noord-Holland. Op de keerzijde staat het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal 2024. Het opschrift luidt: ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Op deze zijde staat ook het munthuis- en muntmeesterteken. 

De Zilveren Dukaat is te bestellen via www.knm.nl

Op de voorzijde van de Zilveren Dukaat ‘Amsterdamse Poort’ staat hertog Karel van Egmond, ook bekend als Karel van Gelre, voor de stadspoort.